SULAMA TASARIMI

İzlence Formu

Ders Adı SULAMA TASARIMI Kod PEMI4070
Kredi 2 AKTS 2
Z/S Seçmeli Teorik Saat 2
Uygulama Saat 1 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. HÜSEYİN EMRULLAH ÇELİK
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Küçük ölçekli mekanlardan orta ölçekli ticari projelere kadar kullanılan yağmurlama ve damlama sulama sistemlerinin tasarlayabilme; başlık planı, detay ve lejand gibi çizimleri yapabilme yeteneği kazandırmak amaçlanmıştır.

İçerik

Bitki-toprak-su ilişkisi, Basınçlı sulama sistemlerinin ve elemanlarının genel tanıtımı, Su gereksiniminin ve yağmurlama oranının belirlenmesi, Sprinkler tipleri, performansları, uygun sprinklerlerin seçimi ve yerleştirilmesi, Boru tipi, kesiti ve bağlantı tipinin belirlenmesi, Uzaktan kontrollü vanaların seçimi, Basınç kayıplarının hesabı, Pompa tipleri ve seçimi, Kontrolör tipleri, seçimi ve kablo kesitinin hesabı, Metraj ve keşif çıkarılması, Damlama sulama sisteminin tasarımında temel ilkeler ve sistem elemanları, Damlama sulama sisteminin tasarımı, Sulama sisteminin kışa hazırlanması.

Öğretim Yöntemleri

Sunuş Yolu ile Öğretim, Buluş Yoluyla Öğretim, Düz Anlatım, Proje çalışması

Kaynaklar

ORTA, A. H., 2009, Rekreasyon Alanlarında Sulama, Tekirdağ, 978-605-60960-0-6. Benami, A. Ve Ofen, A., 2005: Sulama Tekniği. TMMOB, Makine Mühendisleri Odası, Yayın No: MMO/2005/375, İstanbul. DOĞANGÖNÜL, Ö., DOĞANGÖNÜL, C., 2008, Peyzaj Sulamasının Teknik Esasları ve Projelendirme, Teknik Yayınevi, Ankara, 978-975-523-036-8 http://www.tarfer.com/sulama_site/index_sulama.htm http://www.hunterindustries.com/default.htm http://rainbird.com.tr http://www.irrigation.org/

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024