PEYZAJ TASARIMI TEMEL ELEMANLARI

İzlence Formu

Ders Adı PEYZAJ TASARIMI TEMEL ELEMANLARI Kod PEMI2038
Kredi 3 AKTS 4
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 2 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi SİMAY KIRCA
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Peyzaj Mimarlığı’nın da dahil olduğu her sanat ve tasarım disiplini için o disipline özgü bazı belirli araç ve gereçler, karakteristik bir nitelik taşır. Peyzaj mimarı da düşüncelerini bir forma dönüştürmek için bir sürü araç, gereç ve materyallerden yararlanır. Tasarımın fiilen üç boyutlu bir gerçekliğe dönüştürülmesinde kullanılan arazi formları, bitki materyalleri, yol ve zemin kaplamaları, basamak, duvar ve su ögeleri peyzaj mimarlığına ait tasarımın temel fiziksel elemanlarını oluşturur. Bu ders kapsamında öğrenciler peyzaj tasarım elemanlarını tanıma, ifade edebilme, yorumlama ve problemlere çözüm getirebilme yeteneğine sahip olacaklardır. Bu fiziksel elemanların tasarım prensip ve ilkeleri doğrultusunda gerçekleştirilmesi peyzaj mimarının ödevidir.

İçerik

Giriş,Dersin kapsamı,amacı ve önemi Arazi formlarının sınıflandırılması Arazi formunun işlevsel kullanımı (Arazi formunun insan üzerindeki etkileri) Yapı kümeleri ve mekan tipleri, Yapı kümelerinin tasarım ilkeleri, yapının çevresiyle bütünleşmesinde dikkat edilecek hususlar, Sirkülasyon, Fonksiyonel kullanım özellikleri,Sirkülasyon tasarım ilkeleri, döşeme materyali (yumuşak-sert döşeme elemanları), Çevre yapıları, Çevre yapılarını oluşturan elemanlar, Bitki Materyalleri, Bitki materyalinin estetik ve fonksiyonel kullanımı, Görsel bitki karakteristikleri ve tasarım İlkeleri, Su öğesi ve genel özellikleri, Suyun görsel kullanım özellikleri.

Öğretim Yöntemleri

Sunuş Yöntemi,klasik anlatım,

Kaynaklar

•Booth, N. K., 1992. Basic Elements of Landscape Architectural Design. •Booth, N. K., 1991. Residental Landscape Architecture. •Ching, Francis D. K., 2002, (Çeviri: Sevgi Gökçe). Mimarlık, Biçim, Mekan ve Düzen. Yem Yayınları •Öztan, Y., 1969. Peyzaj Mimarlığı, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi. •Bayer, Z., 1977. Peyzaj Mimarisi. Türk Tarih Kurumu Basımevi, Ankara. •Denel, B., 1970. Tasarım Üzerine Bir Deneme. ODTÜ Mimarlık Fakültesi, Ankara.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024