İLETİŞİMİN SOSYO-POLİTİĞİ

İzlence Formu

Ders Adı İLETİŞİMİN SOSYO-POLİTİĞİ Kod HALK9116
Kredi 3 AKTS 7
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. EMİNE YAVAŞGEL
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

İletişim bilimlerinde başat kuram ve akımları içselleştirip bunlar üzerinde tartışmaya girebilmeyi sağlayacak akademik düzeyi geliştirmeyi hedefleyerek, tez aşamasında öğrencilerin mevcut sorunsallarını daha bilimsel tabanlı ele alabilmelerine katkı sağlamayı amaçlamaktadır.

İçerik

İletişimin toplumsal anlamı, topluma etkileri, toplum-iletişim ve politika ilişkisi, toplumsal iletişimin tarihsel süreç içindeki gelişimi gibi konular iletişim sosyo-politiğinin inceleme alanları içerisinde yer alır. İletişim bilimlerinde temel kuram ve kuramcıların ortaya koydukları tartışmalardan hareket edilerek, lisansüstündeki öğrencilerin alanın temel kavramsal ve kuramsal açılımlarından tez aşamasına geldiklerinde daha etkin yararlanmalarını sağlamayı hedefleyen bir derstir.

Öğretim Yöntemleri

21. Yüzyıl iletişim çağını aydınlatan kuramların tartışılmasını içeren bir program yürütülecektir. Bu amaçla öğrencilerin kuram ve kuramcılarına yönelik bilgilenimlerini artırmak amacıyla interaktif planlamaya gidilecek ve dolayısıyla sunum tekniğinden yararlanılacaktır.

Kaynaklar

Emine Yavaşgel, İletişimin Sosyo-Politiği, İstanbul, Derin Yayınları, 2014 ………………..., Özgürlüğün Siyaseti, İstanbul, Derin Yayınları, 2014 Çetin Veysal (Ed.), 1900’den Günümüze Büyük Düşünürler, İstanbul, Etik Yay., Mart 2009 Marshall McLuhan, Gutenberg Galaksisi, İstanbul, YKY, 1999 …………………..., Global Köy, İstanbul, Scala Yay., 2001 Michel Foucault, Büyük kapatılma, Çev., Işık Ergüden, Ferda Keskin, İstanbul, Ayrıntı Yay., 2000 ………………..., Özne ve İktidar, Çev., Işık Ergüden, Osman Akınhay, İstanbul, Ayrıntı Yay., 2000 Noam Chomsky, Medya Gerçeği, İstanbul, Tümzamanlar Yayıncılık, 1993 ……………….., Medya Denetimi, İstanbul, Everest Yay., 2008(2005) Noam Chomsky, Edward S. Herman, Rızanın İmalatı (Kitle Medyasının Ekonomi-Politiği), İstanbul, Bgst Yay., 2012 Jean Baudrillard, Simülakrlar ve Simülasyon, Ankara, Doğu Batı Yay, 2006 …………………, Sessiz Yığınların Gölgesinde Toplumsalın Sonu, Ankara, Doğu Batı Yay., 2003 …………………, Gösterge Ekonomi Politiği Hakkında Bir Eleştiri, İstanbul, Boğaziçi Yay., 2009 …………………, Nesneler Sistemi, İstanbul, Boğaziçi Yay., 2001 Neil Postman, Televizyon Öldüren Eğlence, İstanbul, Ayrıntı Yay., 1994 S. Murat Tura, Freud’dan Lacan’a Psikanaliz, İstanbul, Ayrıntı Yay., 1996 Nurdoğan Rigel, vd. (Haz.), Kadife Karanlık / 21. Yüzyıl İletişim Çağını Aydınlatan Kuramcılar 1/2, İstanbul, Su Yay., 2005(2003) Slovaj Zizek, İdeolojinin Yüce Nesnesi, İstanbul, Metis Yay., 2002 Louis Althusser, İdeoloji ve Devletin İdeolojik Aygıtları, İstanbul, İthaki Yay., 2003 Raymond Williams, Kültür, Çev., Ertuğrul Başer, İstanbul, İletişim Yayınları ……………………, Televizyon, Teknoloji ve Kültürel Biçim, Çev., A. Ulvi Türkbağ, İstanbul, Dost Yayınları Walter Ong, Sözlü ve Yazılı Kültür, İstanbul, Metis Yay., 1995

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024