ORMAN AMENAJMANINDA TEMATİK HARİTALAR VE SORGULAMALAR

İzlence Formu

Ders Adı ORMAN AMENAJMANINDA TEMATİK HARİTALAR VE SORGULAMALAR Kod ORMH7027
Kredi 3 AKTS 7
Z/S Seçmeli Teorik Saat 2
Uygulama Saat 2 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. AHMET YEŞİL
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bilgi sistemleri konusunda uygulamaya yönelik bilgiler vermek, tematik haritaların (meşcere tipi, fonksiyon, bonitet, yaş sınıfları gibi haritalar) hazırlanması ve sorgulanması, bilgisayar programları vasıtasıyla üç boyutlu eğim, bakı ve görülebilirlik analizleri yapmak amacıyla sayısal arazi modeli elde edilmesi ile bir bilgi sisteminin oluşturulmasını somut örneklerle açıklamaktır.

İçerik

Bilgi sistemleri, Konumsal olmayan bilgi sistemleri, Konumsal bilgi sistemleri, Coğrafi bilgi sisteminin tanımı, yazılım, donanım ve veri yapıları, kullanım alanları. Konumsal sorgulamalar, Overlay analizleri, Optimum güzergah belirleme, sayısal arazi modelleri, 3 boyutlu görüntüleme, Eğim, bakı ve görünürlük analizleri. Ortofoto üzerinden meşcere tipi ayrılması, fonksiyon, bonitet, yaş sınıfları, meşcere tipi ve yetişme ortamı haritası gibi tematik haritaların hazırlanması. Bilgi ve haritaların sunuma hazırlanması, Grafikler, Tablolar, Raster tabanlı verilerin haritada sunumu

Öğretim Yöntemleri

Sözlü Sunum, Grup çalışması, Ödev, Tartışma, Soru-Cevap

Kaynaklar

1-YOMRALIOĞLU, T.,2000. Coğrafi Bilgi Sistemleri,Temel Kavramlar ve Uygulamalar, ISBN 975-97369-0-x,İstanbul. 2-BETTİNGER, P. ve WİNG, M.G.,2004. Geographic Information Systems, Applications in Forestry and Natural Resources Management, ISBN 0-07-256242-0, New York. 3-CIS&CAD Uygulamaları,2008. Ulucal CAD&CIS Mühendislik Bilgisayar Eğitim Ticaret A.Ş., ISBN 978-9944-248-01-03,Ankara. 4-AGI,GIS Dictionary,1991. Association for Georaphical Information Standarts Committee Publication, London, İngiltere. 5-BAŞKENT,E.Z.,1996. Türkiye Ormancılığında Coğrafi Bilgi Sistemi Kurulmasına Yönelik Bir ön Çalışma ve Kavramsal Yaklaşım,Rapor Çalışma,KTÜ,Trabzon. 6-ALTAN,M.O.,TOZ,F.G.,KÜLÜR,S.,1996. Bilgi Sistemlerindeki Gelişmeler ve Fotogrametri,Coğrafi Bilgi, Sistemleri Sempozyumu,İstanbul.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024