ORMAN EKOSİSTEMLERİNİN İZLENMESİ VE ARAŞTIRILMASI METOTLARI

İzlence Formu

Ders Adı ORMAN EKOSİSTEMLERİNİN İZLENMESİ VE ARAŞTIRILMASI METOTLARI Kod ORMH7105
Kredi 2 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 1
Uygulama Saat 2 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. DOĞANAY TOLUNAY
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

İzleme çalışmalarının önemini kavratmak, orman ekosistemlerinin izlenmesi programını tanıtmak, ekosistemlerin değerlendirilmesinde sistem analizi yaklaşımını benimsetmek, ekosistemlerin değerlendirilmesi için değişik ekosistem bölümlerinin örneklenmesi ve izlenmesi yöntemlerini öğretmek, çalışmalarda veri kalitesi ve güvenilirliğinin önemini vurgulamak, Türkiye ormanlarının sağlık durumları hakkında bilgilendirmektir.

İçerik

Türkiye ve Dünyada ekosistemlerin bozulmasına yol açan faktörler, küresel iklim değişikliğinin sebepleri ve ormanlar üzerindeki etkileri, ekosistemlerin izlenmesi ve dünyadaki izleme ağları, deneme deseni oluşturulması, tepe durumu izlemesi, yaprak, toprak, ölü örtü ve diri örtü örneği alınması, yaprak dökümünün izlenmesi, toprak suyu örneklemesi, orman altı, açık alan yağış ve gövdeden akış miktarlarının belirlenmesi, orman ağaçlarında artım ve büyümenin belirlenmesi için yapılması gereken ölçümler, orman ekosistemlerinde yapılabilecek meteorolojik ölçümler, vejetasyonun izlenmesi, orman ekosistemlerinde hava kalitesi ölçümleri, orman ekosistemlerinde biyolojik çeşitliliğin belirlenmesine yönelik metotlar, verilerin değerlendirilmesi ve yorumlanması

Öğretim Yöntemleri

Düz Anlatım, Tartışma, Soru-cevap,

Kaynaklar

Orman ekosistemlerinin izlenmesi programı (ICP ormanları) kılavuzları, 2006. IPCC 2003 ve 2006, LULUCF ve AFOLU kılavuzları Spellerberg, I. 2005. Monitoring Ecological Change. Second edition. Cambridge University Pres, New York.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024