ORMAN YOLLARI (ETÜT PROJE)

İzlence Formu

Ders Adı ORMAN YOLLARI (ETÜT PROJE) Kod ORMH7092
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 2
Uygulama Saat 2 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. MESUT HASDEMİR
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu dersin amacı, orman yol şebeke (yol ağı) planlarının araziye aplikasyonu, doğrudan aplikasyon yöntemi, boyuna ve enine neivelman, zemin analizleri ve yol yapım maliyetleri konularının verilmesidir.

İçerik

Orman yollarının aplikasyonunda istikşaf, aplikasyon teknikleri ve teknolojilerin uygulanması. Doğrudan aplikasyon yöntemler. Proje hattının araziye uygulanması, boyuna ve enine nivelman, zemin analizleri ve zemin klas durumunun belirlenmesi, kazı ve dolgu hacimlerinin dengelenmesi.

Öğretim Yöntemleri

Sunuş yolu ile öğretim, Tartışma, Soru-cevap, proje çalışması.

Kaynaklar

Bayoğlu, S., 1997: Orman Transport Tesisleri ve Taşıtları. İ.Ü.Orman Fakültesi yayın No: 434, İstanbul. Erdaş, O., 1997: Orman Yolları (Cilt I-II). Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Yayın No:26, Trabzon. Bayoğlu, S., 1996: Orman Nakliyatının Planlaması. İ.Ü.Fen Bilimleri Enstitüsü Yayın No:8, İstanbul. OGM, 2008: Orman Yolu Teknik Şartnameleri. Orman Genel Müdürlüğü Yayınları, 292 Sayılı Tebliğ, Ankara. Kramer, W.B., 2001: Forest Road Contracting, Construction and Maintenance for Small Forest Woodland Owners. Oregon State Univeristy, Forest Research Laboratory, No: 35, USA. Anonim, 2002: Forest Road Enginnering Guidebook. Forest Practices Code of British Columbia, British Columbia. Demir, M. 1996: İ.Ü.Orman Fakültesi Araştırma ve Uygulama Ormanı’nın Yol Şebekesi ve Nakliyat Planlamasının Yapılması. İ.Ü.Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, İstanbul. Demir, M. 2002: Bolu Mıntıkasında Orman Yol Şebeke ve Nakliyat Planlarının Bilgisayar Ortamında Düzenlenmesi. İ.Ü.Fen Bilimleri Enstitüsü Doktora Tezi, İstanbul. FAO, 1998: A Manual fort he Planning, Design and Construction of Forest Roads in Steep Terrain. FAO Paper No:40, Rome.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024