ORMAN ENVANTERİ

İzlence Formu

Ders Adı ORMAN ENVANTERİ Kod ORMH7029
Kredi 3 AKTS 7
Z/S Seçmeli Teorik Saat 2
Uygulama Saat 2 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. ULAŞ YUNUS ÖZKAN
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bir orman ekosisteminde kendiliğinden oluşan çeşitli odun ve odun dışı ürünler ile hizmetlerin ölçüm, sayım ve değerlendirilmesinde kullanılabilecek teknikler ile bu kaynakların miktar ve zamansal değişimi üzerinde etken faktörleri açıklamak, orman zarar ve hastalıklarının izlenmesi konusunda bilgi vermektir.

İçerik

Ormancılıkta envanter tanımı, kapsamı ve temel ilkeleri. Ormancılıkta uygulanan envanter çeşitleri ve sınıflandırılması. Orman envanterinde bilgi kaynakları. Orman envanterinde modern uzaktan algılama verilerinin kullanımı. Orman envanterinde örnekleme. Plan düzenleme amacıyla yapılan envanter. Fonksiyonel envanter. Fonksiyon haritasının hazırlanması. Ulusal Orman Envanteri. Çevre sorunlarından kaynaklanan orman zararları envanteri, değerlendirilmesi ve izlenmesi.

Öğretim Yöntemleri

Sunum ile Anlatım, Küçük Gruplar Halinde Sunum ile Anlatım,Tartışma, Soru-Cevap

Kaynaklar

ASAN, Ü. 2006 "Orman Amenajmanı Esasları" Ders Notları ASAN, Ü. 2006 "Orman Amenajmanı II" Ders Notları ASAN, Ü. 2005 "Orman Kaynakları Envanteri" Ders Notları. BAŞKENT, E.Z.; KÖSE, S. ; SÖNMEZ, T. ;SİVRİKAYA, F. 2002: Orman Amenajman Planlarının Yapımında Coğrafi Bilgi Sistemlerinin Kullanılması. Orman Amenajmanında Kavramsal Açılımlar ve Yeni Hedefler Sempozyumu Bildiriler Kitabı s.164-174. ERASLAN, İ. 1982: Orman Amenajmanı. İ.Ü.Or.Fak.Yay.No: 3010/318, 585 sayfa YEŞİL, A. ; ASAN,Ü. ; ÖZKAN,U.Y.; ÖZDEMİR, İ. 2002: İstanbul Korularında İki Aşamalı Envanter Uygulamaları. Orman Amenajmanında Kavramsal Açılımlar ve Yeni Hedefler Sempozyumu Bildiriler Kitabı s.158-163

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024