HERKES İÇİN PEYZAJ TASARIMI

İzlence Formu

Ders Adı HERKES İÇİN PEYZAJ TASARIMI Kod PEMI2039
Kredi 2 AKTS 3
Z/S Seçmeli Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. TEVFİK HAKAN ALTINÇEKİÇ
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Peyzaj Tasarımı çalışmalarında Herkes için Peyzaj Tasarımı anlayışıyla oluşturulacak tüm mekanlara tüm kullanıcıların rahatlıkla ulaşması ve kullanılmasına yönelik engelsiz peyzaj tasarımı ilkelerini ve standartlarını ortaya koymaktır.

İçerik

Engelli tanımları, Engellilik türleri, Engel Türleri, Evrensel Tasarım Kavramı ve İlkeleri, Genel Ölçüler, Alan Gereksinimi ve Erişme Uzaklıkları, Engelsiz Peyzaj Tasarımı İlkeleri, Evrensel Tasarım Anlayışı ile Düzenlenmiş Kentsel Peyzaj Örnekleri

Öğretim Yöntemleri

Bu dersi alan öğrenci, engel ve engellilik türleri ile evrensel tasarım kavramı-ilkeleri, engelsiz peyzaj tasarım ilkeleri, genel ölçüler, alan gereksinimi, erişme uzaklıkları konularında bilgi sahibi olur.

Kaynaklar

USLU, A.,2013: Peyzaj Erişilebilirliği-Engelli Dostu Yaklaşım, A. Ü. Ziraat Fakültesi, Peyzaj Mimarlığı Bölümü Ankara. ERGENOĞLU SUNGUR, A., 2013: Mimarlıkta Kapsayıcılık: Herkes İçin Tasarım, Y.T.Ü. Mimarlık Fakültesi, İstanbul. HACIHASANOĞLU, I., 2003: Evrensel Tasarım, Tasarım Kuram Dergisi, Sayı: 3, İstanbul. TANDOĞAN, O., 2007: Evrensel Tasarım Kavramı ve Kentsel Peyzaj ile İlgili Örnekler Üzerinden Değerlendirilmesi, Artium cilt: 5, Sayı: 2. PERÇİN, H.,: Engelliler için Tasarım Ölçütleri, A.Ü. Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü, Peyzaj Konstrüksiyonu 2 Ders Notları, Ankara.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024