ETNOGRAFYADA İLERİ OKUMALARI

İzlence Formu

Ders Adı ETNOGRAFYADA İLERİ OKUMALARI Kod ANTJ9052
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. GÜL ÖZSAN
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu dersin amacı, öğrenciye etnografik yönteme ilişkin derinlikli bir bakış açısı kazandırmaktadır. Derste en temelde hedeflenen, öğrencilerde antropolojik bilgi ve etnografik kavrayışa ilişkin bir perspektif değişiminin de yollarını aramaktır.

İçerik

Derste bir yandan araştırmacının konumunun ne olması gerektiği sorusuna odaklanılırken, bir yandan da etnografik araştırmaların tarihsel seyrine ve bu konudaki eleştirilere yer verilecektir. Bu alandaki tartışmalar ele alınırken, bu konudaki yaklaşımların nasıl farklılaştığı ve giderek değiştiğine dikkat çekilecektir. Derste farklı kültürel bağlamları temsil edecek biçimde seçilecek metinler hem klasik çalışmalardan örnekleri hem de günümüzdeki araştırmaları içerecek.

Öğretim Yöntemleri

Öğretim üyesi tarafından dersin sunum ve aktarımı, öğrencilerin etkin bir biçimde katılabilecekleri tartışmalar biçiminde ders gerçekleştirilecektir.

Kaynaklar

Atkinson, Paul et al. 2007. Handbook of Ethnography. London: Sage Publications. Akhil Gupta and James Ferguson.,Anthropological Locations: Boundaries and Grounds of a Field Science, London: University of California Press. Clifford Geertz .2010.Kültürlerin Yorumlanması. Çev. Hakan Gür. Ankara: Dost Kitabevi. Jeremy MacClancy. 2002. Exotic No More: Anthropology on the Front Lines. J. MacClancy (ed.). London: The University of Chicago Press. Mills, Amy. 2014. Hafızanın Sokakları: İstanbul’da Peysaj, Hoşgörü ve Ulusal Kimlik. Çev. Cem Soydemir. İstanbul: Koç Üniversitesi Yayınları. Özsan, Gül. 2010. “Beyoğlu’nda İki Berber: İki Ayrı Anlatı Tipi ve İki Ayrı Erkeklik.” Toplum ve Bilim, 117: 86-118. Bourdieu in Algeria: Colonial Politics, Ethnographic Practices, Theoritical Developments. 2009. Edited and with an Introduction by Jane E. Goodman & Paul A. Silverstein, University of Nebraska. Bourdieu,Pierre. 2016. Ayrım: Beğeni Yargısının Toplumsal Eleştirisi, Heretik Yayıncılık.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024