MODERN TOPLUMLARDA SİYASAL İLETİŞİM

İzlence Formu

Ders Adı MODERN TOPLUMLARDA SİYASAL İLETİŞİM Kod ANTJ7049
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. ÜLKER YÜKSELBABA
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Modern toplumlarda demokrasinin gerçekleşmesinin koşulu olarak görülen iletişimsel eylem ve bu kavramın gerçekleşmesinin zemini oluşturan kamusal/ özel ayrımı derste işlenecek başlıca konulardır. Bu konular çerçevesinde öğrencilerin felsefi, sosyolojik, siyasal ve hukuksal olarak demokrasi hakkındaki düşünceleri derinleştirilmeye ve öğrencilere demokrasiyi hayatın her alanında uygulanmalarını sağlayacak bir teorik ve pratik birikim sağlamaya çalışılacaktır.

İçerik

Kamusal alan, özel alan, bu kavramların tarih içindeki gelişimi, modern toplumlarda anlamı, demokrasi açısından bu kavramların yeri, kamusal/özel alan konusundaki mevcut tartışmalar, modeller genel hatlarıyla dersin içeriğini oluşturmaktadır.

Öğretim Yöntemleri

Ders anlatım, öğrencilerle belirli başlıklarda tartışma ve öğrencilerin ödev sunumları ve bunların tartışılması şeklinde yürütülecektir.

Kaynaklar

J. Habermas, "Kamusallığın Yapısal Dönüşümü," Ü. Yükselbaba, "Habermas ve Kamusal Alan," M. Özbek, "Kamusal Alan," Ü. Yükselbaba, "Kadın, Kamusal Alan ve Hukuk," J. Habermas, "İletişimsel Eylem Kuramı I-II," J. Habermas, "Between Facts and Norms," C. Calhoun, "Habermas and Public Sphere" ve ilgili diğer materyaller.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024