TÜRKİYE'DE SOSYAL DEVLETİN DÖNÜŞÜMÜ

İzlence Formu

Ders Adı TÜRKİYE'DE SOSYAL DEVLETİN DÖNÜŞÜMÜ Kod SPSC7007
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. ERTUĞRUL İBRAHİM KIZILKAYA
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Liberal bireyci devlet anlayışının 20.yy da gelişiminin bir sonucu olan sosyal devlet, sosyal güvenlik, sosyal refah ve sosyal adalet ilkelerine dayanan bir anlayışı deyimler. Devletin 1980'ler ve özellikle 90'lı yıllardan sonra ivme kazanan dönüşümü ve reformlarla hayata geçirilen anlayış değişikliğinin günümüzde görünümü çerçevesinde sosyal devletin sürdürülebilirliği tartışmalarına devlet, toplum ve piyasa ilişkileri bağlamında odaklanarak farklı yaklaşımlar ele alınmaya çalışılacaktır.

İçerik

Dünyada ve Türkiye'de yakın dönemde sosyal devletin dönüşümüne dair teorik yaklaşımlar ve uygulamada ortaya çıkan değişimler irdelenecektir.

Öğretim Yöntemleri

Sunuş Yolu ile Öğretim, Düz Anlatım, Tartışma, Soru-cevap.

Kaynaklar

Zorunlu Okumalar: Abadan, N. (1959), Bürokrasi, İstanbul: yy. Weber, M. (2012), Bürokrasi ve Otorite, Ankara: Adres Yayınları. Hood, C. A Public Management for All Season, Public Administration Vol. 69 Spring 1991, p. 3-19 Tavsiye okumalar: Farazmand, A. (2009) Bureaucracy and Administration, London: C.R.C Press Vigoda, E. (2002) Public Administration, An Interdisciplinary Critical Analysis, Newyork: Marcel Dekker Cook B. (2007) Democracy and Administration Woodrow Wilson’s Ideas and the Challenges of Public Management John Hopkins University Press. OECD Report: After New Public Management, USA

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024