BİLİMSEL ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ VE YAYIN ETİĞİ

İzlence Formu

Ders Adı BİLİMSEL ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ VE YAYIN ETİĞİ Kod YYKC7005
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Zorunlu Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi ÖZLEM ARACI
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu dersin amacı; (1) Öğrencilerin araştırma makalelerini anlamalarını ve değerlendirmelerini sağlamak (2) Öğrencilerin araştırma süreci adımlarını öğrenmelerini sağlamak, (3) Öğrencilerin bilimsel yaklaşımlar ve etik konusunda bilinçlenmelerini sağlamak, (4) Öğrencilerin, akademik araştırma yürütme konusunda analitik ve yaratıcı becerilerini geliştirmek

İçerik

Bu ders, sosyal bilimlerde araştırma sürecindeki problem tanımlama, teorik çerçeve ve hipotez geliştirme, ölçek geliştirme, geçerlilik ve güvenilirlik konusu, örneklem, veri toplama metotları, veri analizi konularının anlaşılmasını sağlayacaktır. Veri analizi, SPSS istatistik programı kullanılarak uygulamalı olarak anlatılacaktır. Nitel ve nicel araştırma özellikleri ve uygulamaları karşılaştırmalı olarak incelenecektir.

Öğretim Yöntemleri

Bu ders konular anlatılarak, konu ile ilgili örnek makaleler incelenerek ve veri analizi kısmında istatistik yöntemler uygulamalı anlatılarak öğretilecektir. Bilgi aktarımı ve sınıf içi uygulamalar konuların pekiştirilmesini sağlayacaktır. Öğrenciler makale değerlendirmesi sunuşları ve hazırladıkları projeler ile derse katkı sağlayacaklardır.

Kaynaklar

1-Neuman W.L. (2006) «Toplumsal Araştırma Yöntemleri: Nitel ve Nicel Araştırma» Cilt:1, Yayın Odası Yayınları (Çeviren: Özge S.) 2-Arıkan R. «Araştırma Yöntem ve Teknikleri»,3 basım, Nobel yayınları 3-Nachmias C.F., Nachmias D. (2008) «Research Methods in the Social Sciences», Worth Publishers.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024