MİKROTONAL SİSTEMLERİN BİLGİSAYARLA ANALİZİ II

İzlence Formu

Ders Adı MİKROTONAL SİSTEMLERİN BİLGİSAYARLA ANALİZİ II Kod MZKJ7058
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. OZAN UĞRAŞ YARMAN
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bilgisayarda müzikal analiz yazılımları yardımıyla, makamsal ve mikrotonal müziklerde rastlanan özel aralıkları, dizi yapılarını, akorları, temperamanları ve perde sistemlerini tanımaya, duyurmaya, incelemeye odaklanır.

İçerik

SCALA ve Fractal Tune Smithy gibi müzikal analiz ve keşif programlarıyla, mikrotonal ve makamsal müziklerin matematiksel ayrıntısını öğretir.

Öğretim Yöntemleri

Müzikal aralıkların, dizi inşasının ve temparamanlarda çokseslilik uygulaması yapıldığında karşılaşılacak akustik vuruların gerisindeki matematiksel temelleri canlı örneklerle ve mukayeseli sunar. Talebenin farklı perde sistemleri hakkında deneye-yanıla ileri düzeyde duyum geliştirmesine yardımcı olur.

Kaynaklar

Ders içeriğinde geçen yazılımlar, konu hakkında yerli-yabancı kaynaklar ve çeşitli makaleler... Ozan Yarman, 2010, "Ses Dünyamızda Yeni Ufuklar", Artes Yayınları, İstanbul. Ozan Yarman, 2008, "79-tone Tuning & Theory for Maqam Music", Doktora Tezi, İTÜ TMDK. İçerikte ve Yöntemlerde listelenen yazılımlar. Buraya yazmakla bitmeyecek kadar çok müzik teorisine dair eserden referans alınabilmesi sözkonusu olup, genel bir liste için bkz.: http://nemo-online.org/bibliography/modality-bibliography/maqam/turquie-turkey http://www.huygens-fokker.org/docs/bibliography.html

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024