SİYASAL TEORİDE KAVRAMLAR

İzlence Formu

Ders Adı SİYASAL TEORİDE KAVRAMLAR Kod KMYO7167
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi EYLEM ÖZDEMİR
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu ders, siyaset teorisinin temel kavram ve yaklasimlarinin incelenmesini hedefler.

İçerik

Dersin ilk kısmında siyasal teori, siyaset bilimi, siyasal düşünce ve siyaset felsefesi alanları arasındaki ilişkiler konu edilerek siyasal teori, bir disiplin olarak tanımlanacaktır. İkinci kısımda teorinin devlet, eşitlik, özgürlük, adalet, yurttaşlık gibi temel kavramları antik ve çağdaş köklerine atıfla incelenmektedir. Üçüncü olarak siyasal teorideki güncel tartışmaları ifade etmek üzere liberal demokrasi eleştirileri etrafında şekillenen teorik yaklaşımlara yer verilecektir.

Öğretim Yöntemleri

Sozlu anlatim, sunum

Kaynaklar

J. Dryzek, B. Honig ve Anne Phillips (Ed.), The Oxford Handbook of Political Theory, Ed. Dryzek, Honig ve Phillips, Oxford University Press, 2006 Noel O’Sullivan (Ed.), Political Theory in Transition, London: Routledge, 2000 Fatmagül Berktay, Politikanın Çağrısı, İstanbul: Bilgi Üniversitesi Yay., 2010, s. 11-41 Zeynep Gambetti, “Siyaset Bilimi ve Felsefe”, (içinde) Siyaset Bilimi/ Kavramlar, İdeolojiler, Disiplinler Arası İlişkiler, Der. A. Aytekin ve G. Atılgan, s. 475-487. Andrew Heywood, Siyaset Teorisine Giriş, çev. Hızır Murat Köse, İstanbul: Küre Yay., 2011, s. 1-19 M. Rosen ve J. Wolff, Siyasal Düşünce, çev. S. Çalışkan ve H. Çalışkan, Ankara: Dost Yay., 2006, s. 79-113 (2. Bölüm/ Devletin Varlık Nedeni) Andrew Mason, “Social justice: the place of equal opportunity”, (içinde) Political Concepts, Ed. Richard Bellamy ve Andrew Mason, Manchester University Press, 2003, 28-41. Samuel Gorowitz, “John Rawls: Bir Adalet Kuramı” (içinde) Çağdaş Siyaset Felsefecileri, Ed. A. De Crespigny ve K. R. Minogue, Remzi Kitabevi, 1994, s. 267- 283. Seyla Benhabib, Ötekilerin Hakları, çev. Berna Akkıyal, İstanbul: İletişim, 2006, s. 81- 139 (3. Bölüm).
 Adrian Oldfield, “Vatandaşlık: Doğal Olmayan Bir Pratik mi?”, (içinde)Vatandaşlığın Dönüşümü, (der.) Ayşe Kadıoğlu, İstanbul: Metis Yay., 2008, s. 92-107. Eric Hazan (der.), Demokrasi Ne Alemde?, çev. Savaş Kılıç, Metis Defterleri, İstanbul: Metis Yay., 2010.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024