AVRUPA BİRLİĞİ'NDE KAMU POLİTİKALARI

İzlence Formu

Ders Adı AVRUPA BİRLİĞİ'NDE KAMU POLİTİKALARI Kod KMYO7150
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. KIVANÇ ULUSOY
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu dersin amacı, öğrencileri Avrupa'da bütünleşme sürecinin genel dinamikleri ile ilgili temel bilgilerle ve Avrupa Birliği'nin uyguladığı temel kamu politikaları konusunda donanıma sahip etmektir. Derste ayrıca Türkiye- AB ilişkilerinin güncel durumu ve müzakere süreci kamu politikaları perspektifinden ele alınacaktır.

İçerik

Avrupa Birliği temelde bir devletlerarası bütünleşme sürecidir. Fakat, Avrupa çapında bütünleşmenin geldiği düzey, AB düzeyinde uygulanan politikalar ve milli devlet düzeyinde uygulanan politikalar arasındaki etkileşimin temel dinamiklerini bir gözden geçirmeyi gerektirmektedir. İşte bu derste hem bütünleşme kuramları hem de kamu politikaları çerçevesinde Avrupa çapında politika yapımı ve uygulanmasının düzey ve süreçleri üzerinde durulacaktır. Son olarak üyelik müzakereleri süreci çerçevesinde Türkiye-AB ilişkileri ülkemizde uygulanan kamu politikalarında AB ayırtedici etkisini elealmayı hedeflemektedir.

Öğretim Yöntemleri

Konferans

Kaynaklar

Desmond Dinan, Avrupa Birliği Tarihi, ( İstanbul: Kitap Yayın evi, 2008) Muhsin Kar (ed) Avrupa Bütünleşmesi ve Türkiye: Ortak Politikaların Oluşumu ve Uyumlulaştırılması, (Bursa: Ekin, 2010) Ayhan Kaya (der), Avrupa Birliği'ne Giriş: Tarih, Kurumlar ve Politikalar, ( İstanbul: Bilgi Üniversitesi, 2011) Paolo Graziano and Maarten Wink ( eds), Europanization: New Research Agendas, (NewYork: Palgrave Macmillan, 2008) Youri Devuyst, The European Union Transformed: Community Method and Institutional Evolution from Schuman Plan and the Constitution of Europe, ( Brussels: Peter Lang, 2005) Yves Meny e.al., Adjusting to Europe, ( London: Rotledege, 1996) Marise Cremona (ed), The Enlargement of the European Union, ( Oxford: Oxford University Press, 2003) Avrupa Birliği Uyum Yasa Paketleri, ( Ankara: Avrupa Birliği Genel Sekreterliği, 2007) İlhan Tekeli ve Selim İlkin, Türkiye ve Avrupa Topluluğu I,II,III (Ankara: Ümit, 1993) Atila Eralp (der), Türkiye ve Avrupa, (Ankara, İmge, 1997) Esra Çayhan, Türkiye- Avrupa Birliği İlişkileri ve Siyasal Partilerin Konu ile İlgili Görüşleri, (İstanbul: Boyut, 1997) Niyazi Kızılyürek, Daha Önceleri Nerelerdeydiniz?, (İstanbul: Birikim, 2009)

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024