FOTOKİMYA

İzlence Formu

Ders Adı FOTOKİMYA Kod FIKI7011
Kredi 3 AKTS 6
Z/S Seçmeli Teorik Saat 2
Uygulama Saat 2 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. GÜLTEN ATUN
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Fotokimyanın teorik temellerinin kavranması ve güneş enerjisinin ekonomik olarak elektrik enerjisine dönüştürülmesi ile ilgili uygulamaya dönük bilgilerin kazandırılması ve alt yapı oluşturulması.

İçerik

Fotokimya, ışığın kimyasal reaksiyonlar üzerindeki etkisi ve kimyasal reaksiyonlarda ışık yayımı ile ilgili olayları inceler. İçerik: Fotokimyada kavramlar ve prensipler; Elektronik olarak uyarılmış haller ve elektron geçişleri; Absorpsiyon ve emisyon radyasyonları; Sönüm ve duyarlılık, Fotodisosiyasyon; Orbital simetri ilişkileri; Foto-oksidasyon ve -redüksiyon reaksiyonları; Fotokimyasal reaksiyonların kinetiği ve termodinamiği; Fotokimyada deneysel teknikler; Gaz fazı ve çözeltilerde fotokimyasal reaksiyonlar; Organik bileşiklerin: Hidrokarbonlar, Doymamış sistemler, Aromatik bileşikler, Ketonlar ve enonların fotokimyasal reaksiyonları; oksijen, azot, kükürt ve halojen içeren bileşiklerin fotokimyası, fotoelektrokimyanın prensipleri.

Öğretim Yöntemleri

Düz Anlatım, Power Point, Bilgisayar, Tartışma, Soru-cevap, Problem çözme

Kaynaklar

Photochemistry, A. Gilbert, The Royal Society of Chemistry, 2002 Photochemistry, J. G. Calvert, J. N. Pıtts, John Wiley and Sons, Inc., 1966. Organic Chemistry, W. Horspool, D. Armesto, Horwood, 1992 Organic Chemistry, R. O. Kan, McGraw-Hil Co. NY, 1966

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024