ÇEVRESEL ARKEOLOJİ

İzlence Formu

Ders Adı ÇEVRESEL ARKEOLOJİ Kod PRHI4156
Kredi 3 AKTS 7
Z/S Zorunlu Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. GÜLSÜN ÇİLER ALGÜL
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Çevresel arkeoloji dersinin amacı doğal çevre ortamındaki değişim süreciyle kültür tarihi arasındaki ilişkiyi tanımlamak.

İçerik

Doğal çevrenin sürekli olarak değiştiği, devingen bir oluşum olduğu ve bu değişimin insan yaşamına yaptığı etkinin irdelenmesi. Ders süresince doğal çevrenin değişme nedenleri, bunun kanıtları ve kültürlerin bu değişime nasıl uyum sağladığı işlenmektedir. Ayrıca üretim araçları teknolojisi, beslenme moddelleri ve ortam ilişkisi üzerinde durulmaktadır.

Öğretim Yöntemleri

Powerpoint sunumlar

Kaynaklar

- Ardos, M. 1992 Türkiye’de Kuaterner Jeomorfolojisi, İst.Ün. Ed.Fak.yay.3737, İstanbul. - Butzer, K.W. 1982 Archaeology as human ecology, Cambridge University Press, Cambridge. - Dincauze, D.F. 2000 Environmental Archaeology. Principles and Practice, Cambridge University Press, Cambridge. -Erinç, S. 1960 Morfoloji II, İstanbul Üniversitesi Yayınları, İstanbul. - Erinç, S. 1962 Klimatoloji ve Metodları, İstanbul Üniversitesi Yayınları, İstanbul. -Erinç, S. 1968 Jeomorfoloji I, İstanbul Üniversitesi Yayınları, İstanbul. -Gorshkov, G. ve A. Yakushova 1977 Physical Geology, Mir Publishers, Moscow. -Ketin, İ. 1998 Genel Jeoloji. Yerbilimlerine Giriş, İTÜ Vakfı Yayınları, İstanbul.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024