ANTİOKSİDAN KAPASİTE TAYİNLERİNİN KİMYASI

İzlence Formu

Ders Adı ANTİOKSİDAN KAPASİTE TAYİNLERİNİN KİMYASI Kod ALKM7005
Kredi 3 AKTS 7
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. KUBİLAY GÜÇLÜ
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

- Antoksidanların tanımlarını ve etki tarzlarını değerlendirebilmelerini sağlamak. - Antioksidanların sınıflandırılmasını öğretmek. - Antioksidan tayin yöntemlerini (Hidrojen atomu transfer (HAT) esaslı tayin yöntemleri ve Elektron transferi (ET) esaslı tayin yöntemleri) kavratmak. - İncelenen antioksidan tayin yöntemlerinin sonuçlarının değerlendirilmesi ve kıyaslanması.

İçerik

Antioksidan tanımları ve etki tarzları; Antioksidanların sınıflandırılması; Antioksidan aktivite ve kapasite tayin yöntemlerinin sınıflandırılması: mekanizmaya (elektron veya hidrojen atomu transferi) göre sınıflandırma, reaktifin cinsine (radikal, yükseltgen, metal çekici vb.) göre sınıflandırma, metodolojiye (UV-görünür alan absorpsiyon ve floresans spektrofotometrisi, kemilüminesans, HPLC, elektrokimyasal yöntemler vb.) göre sınıflandırma.

Öğretim Yöntemleri

Öğretim üyesi tarafından dersin anlatılması (Sunuş Yolu ile Öğretim) ve konuya ilişkin örnek problemlerin çözülmesi, öğrenciye ödev verilerek konunun pekiştirilmesi, tartışma, soru-cevap, küçük grup çalışması

Kaynaklar

1-Natural Antioxidants, Chemistry, Health Effects, and Applications, Ed. F. Shahidi, AOCS Press, 1997. 2-Reaktif Oksijen Türleri Süpürücü Antioksidan Aktivitenin Ölçümünde Modifiye CUPRAC Yöntemlerinin Geliştirilmesi, Doktora Tezi, Dr. Mustafa Özyürek, İ.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009. 3- Prior, R.L., Wu, X., Schaich, K. (2005) Standardized Methods for the Determination of Antioxidant Capacity and Phenolics in Foods and Dietary Supplements. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 53, 4290-4302. 4- Apak, R., Güçlü, K., Özyürek, M., Karademir, S.E. (2004) Novel Total Antioxidant Capacity Index for Dietary Polyphenols and Vitamins C and E, Using Their Cupric Ion Reducing Capability in the Presence of Neocuproine: CUPRAC Method. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 52, 7970-7981. 5- Apak, R., Güçlü, K., Özyürek, M., Çelik, S.E. (2008) Mechanism of antioxidant capacity assays and the CUPRAC (cupric ion reducing antioxidant capacity) assay. Microchimica Acta, 160, 413-419. 1-Natural Antioxidants, Chemistry, Health Effects, and Applications, Ed. F. Shahidi, AOCS Press, 1997. 2-Reaktif Oksijen Türleri Süpürücü Antioksidan Aktivitenin Ölçümünde Modifiye CUPRAC Yöntemlerinin Geliştirilmesi, Doktora Tezi, Dr. Mustafa Özyürek, İ.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009. 3- Prior, R.L., Wu, X., Schaich, K. (2005) Standardized Methods for the Determination of Antioxidant Capacity and Phenolics in Foods and Dietary Supplements. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 53, 4290-4302. 4- Apak, R., Güçlü, K., Özyürek, M., Karademir, S.E. (2004) Novel Total Antioxidant Capacity Index for Dietary Polyphenols and Vitamins C and E, Using Their Cupric Ion Reducing Capability in the Presence of Neocuproine: CUPRAC Method. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 52, 7970-7981. 5- Apak, R., Güçlü, K., Özyürek, M., Çelik, S.E. (2008) Mechanism of antioxidant capacity assays and the CUPRAC (cupric ion reducing antioxidant capacity) assay. Microchimica Acta, 160

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024