SONLU ELEMANLAR II

İzlence Formu

Ders Adı SONLU ELEMANLAR II Kod ISMU7055
Kredi 3 AKTS 7
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. NAMIK KEMAL ÖZTORUN
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Kesin çözüm yöntemi olarak kabul edilen analiz yöntemlerini ve bu yöntemlerle ilgili teoriyi detaylı olarak aktarmaktır. Yaklaşık yöntemlerle çalışan bilgisayar programları ile analizi gerçekleştirilemeyen yapı sistemi problemlerini Sonlu Elemanlar metodu ile çözmek. SAP2000, FEM, CAL90, SMIS2 gibi bilgisayar programlarının doğru kullanımı için gerekli teorik bilgiyi ders kapsamında vermek.

İçerik

Sonlu Elemanlar I dersinde anlatılan teorilerin özel bilgisayar programları yardımı ile uygulamalarına ilave olarak, yapısal kütle matrisinin oluşturulması, yapısal sisteme ait belirli özdeğer ve özvektörlerin elde edilmesi, diferansiyel denklem takımlarının nümerik çözümünün oluşturulması, bilgisayar donanımının optimum kullanımı ve Choleski Square Root çözüm yöntemi anlatılmaktadır.

Öğretim Yöntemleri

Uygulamalı anlatım tekniği uygulanmakta; soru-cevap, tartışma ve ayrıca uygulama ile konuların pekiştirilmesi esas alınmaktadır. Konuya özel ara işlemleri gösterebilen bilgisayar programlarından yararlanılmaktadır.

Kaynaklar

Ders notu. Prof. Dr. Namık Kemal Öztorun tarafından derse özel hazırlanmış FEM bilgisayar programı. “Yapı Statiği II Hiperstatik Sistemler ve Kesin Çözüm Yöntemleri”, Prof. Dr. Namık Kemal Öztorun, İstanbul Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, İnşat Mühendisliği Bölümü, 1. Baskı, 2003, İstanbul, İstanbul Üniversitesi Yayın, No:4393, Mühendislik Fakültesi Yayın No106, ISBN 975-404-677-8.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024