PROSES ATIKLARININ DEPOLANMASI VE ATIK YÖNETİMİ

İzlence Formu

Ders Adı PROSES ATIKLARININ DEPOLANMASI VE ATIK YÖNETİMİ Kod MDMU7049
Kredi 3 AKTS 6
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. ATAÇ BAŞÇETİN
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Günümüzde çevresel açıdan önemli sorunlar oluşturan Maden işletme atıkları Maden Mühendisliği açısından büyük önem arz etmektedir. Bu ders kapsamında; madencilik faaliyetleri sonucunda açığa çıkan Maden atıklarının sınıflandırılması, Atıkların kimyasal, jeokimyasal, fiziksel ve mekanik özelliklerinin karakterizasyonu, madencilik faaliyetleri sonucunda açığa çıkan ve çevresel açıdan risk yaratabilecek atıkların güvenli bir biçimde bertarafı, atıkların yasal mevzuatı, güvenli depolama ve bertaraf teknikleri, atık bertarafı konusunda yeni teknolojiler, atık yönetiminin prensipleri, atıkların taşınması ve atık depolama yöntemlerinde tasarım parametrelerinin belirlenmesi konuları irdelenecektir. Bu bağlamda ilgili mühendislik konuları temelinde sorunu tanımlama, çözme, deneysel yaklaşım, tasarlama ve modellemede yeterli olabilmek önemlidir. Son gelişmeleri takip etmek, güncel ve bilimsel bilgiyi içeren kaynaklara ulaşmak sahip olunacak başka bir niteliktir.

İçerik

Madencilik faaliyetleri sonucunda açığa çıkan ve çevresel açıdan risk yaratabilecek atıkların güvenli bir biçimde bertarafı bu dersin ana amacını oluşturmaktadır. Bu atıkların yasal mevzuatı, güvenli depolama ve bertaraf teknikleri bu dersin kapsamında incelenecektir. Ayrıca atık yönetiminin prensipleri, atıkların çeşitlerinin tanımlanması, atıkların taşınması, depolanması ve depolama teknikleri (baraj, yerüstü ve yer altı macun dolgu şeklinde depolama) bu ders kapsamında irdelenecek diğer konulardır.

Öğretim Yöntemleri

Ders anlatımı,ödev sunumu ve tartışılması

Kaynaklar

Arol, A.İ., 2002, “Madencilik Atıklarının Bertaraf Edilme Yöntemleri”, Madencilikte Çevre Yönetimi Seminer Notları, TMMOB Maden Mühendisleri Odası. Aswathanarayana, U., 2003, “Mineral Resources Management and the Environment; CHAPTER 8 Control technologies for minimizing the mining environmental impact”, Taylor & Francis, 2003, ISBN: 9058095452, 316 pages (pp.195). Boger, D., Scales, P., Sofra, F., 2006, “Chapter 3: Rheological Concepts”, Paste and Thickened Tailings – A Guide (Second Edition), Editors: Richard Jewell and Andy Fourie, Australian Centre for Geomechanics, pp:25-37. BRGM (Bureau de Recherches Géologiques et Minières), 2001, “Management Of Mining, Quarrying and Ore-Processing Waste In The European Union”, Co-ordination by P. Charbonnier December 2001 BRGM/RP-50319-FR, 79 p. Davies, M.P. ve Martin, T., 2000, “Mine Tailings Dams: When Things Go Wrong”, Tailings Dams 2000, Association of State Dam Safety Officials, U.S. Committee on Large Dams, LasVegas, Nevada: pp. 261-273. EPA (Environmental Protection Agency), 1994, “Technical document – acid mine drainage prediction”, Environmental Protection Agency Office of Research and Development Industrial Environmental Research Laboratory, U.S. UNEP (United Nations Environment Programme, Industry and Environment), 1996, “Environmental and Safety Incidents concerning Tailings Dams at Mines”, Results of a Survey for the years 1980-1996 by Mining Journal Research Services, Paris, 1996, 129 pages. USCOLD (U.S. Committee on Large Dams), 1994, “Tailings Dam Incidents”, Denver, Colorado, ISBN 1-884575-03-X, 1994, 82 pages.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024