MADENCİLİKTE SAYISAL MODELLEME YÖNTEMLERİ

İzlence Formu

Ders Adı MADENCİLİKTE SAYISAL MODELLEME YÖNTEMLERİ Kod MDMU9047
Kredi 3 AKTS 6
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. ATAÇ BAŞÇETİN
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Mühendislik uygulamaları kapsamında maliyet ve verim açısından sayısal modelleme tekniklerinin son yıllarda giderek önemi artmıştır. Bu bağlamda madencilik uygulamalarında da sıklıkla karşımıza çıkan sonlu elemanlar, sonsuz elemanlar, sonlu farklar ve hibrit yöntemler konuları irdelenecektir. Bu bağlamda ilgili mühendislik konuları temelinde sorunu tanımlama, çözme, deneysel yaklaşım, tasarlama ve modellemede yeterli olabilmek önemlidir. Son gelişmeleri takip etmek, güncel ve bilimsel bilgiyi içeren kaynaklara ulaşmak sahip olunacak başka bir niteliktir.

İçerik

Maden Mühendisliğinde uygulanabilen sayısal modelleme tekniklerinin tanımlanması bu dersin ana amacını oluşturmaktadır. Maden projelerinde tasarım ve mühendislik problemleri, sonlu elemanlar, sonsuz elemanlar, sonlu farklar ve hibrit yöntemler konuları bu dersin ana konularını oluşturmaktadır.

Öğretim Yöntemleri

Ders anlatımı, ödev sunumu ve tartışılması

Kaynaklar

BOWLES, J. E., 1996, "Foundation analysis and design", 5th edition, McGraw-Hill, New York, N.Y., U.S.A. BUDHU, M., 2007, “Soil Mechanics and Foundations”, 2nd Edition (With CD)”, Hoboken, N.J. : John Wiley & Sons, c2007, [ie 2006], ISBN: 9780471431176. HANCOCK, G. R., and WILLGOOSE, G. R., 2004. An experimental and computer simulation study of erosion on a mine tailings dam wall. Earth Surface Processes and Landforms. ODX, 2009, “Tailing Storage Facility Design Report”, Olympic Dam Expansion Project, bhpbilliton. YAZICI S.,NASUF E., 1993, “Arazi Kontrolünde Sayısal Modelleme” TMMOB Maden Mühendisleri Odası Madencilik Dergisi, Eylül-Aralık 1993, Ankara. ZARDARİ, M. A., 2011, “Stability of Tailings Dams Focus on Numerical Modelling” Department of Civil, Environmental and Natural Resources Engineering Division of Mining and Geotechnical Engineering Luleå University of Technology.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024