YERALTI VE YERÜSTÜ YAPILARINDA JEOTEKNİK PROBLEMLER

İzlence Formu

Ders Adı YERALTI VE YERÜSTÜ YAPILARINDA JEOTEKNİK PROBLEMLER Kod MDMU9045
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. ATAÇ BAŞÇETİN
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Zemin türlerinin fiziksel özellikleri ve bunların yeraltı ve yerüstü maden yapılarına olan etkileri konusunda yeterli anlayışa sahip olmaktır.

İçerik

Bu ders kapsamında zemin mekaniğinin madencilikte yeri ve önemi, zemin mekaniğinin tanımı. Zemin tiplerinin tanıtımı ve zemin cinslerinin arazide görsel yöntemlerle tanınması, zeminin kıvam limitleri, kıvam limiti deneyleri. Zeminin blok diyagramı ve endeks özellikleri. Zeminin tane çapı dağılımı; elek analizi, hidrometre. Zeminlerin sınıflandırılması; sınıflandırma sistemleri. Zeminlerin özelliklerinin iyileştirilmesi; permeabilite, kapilarite, laboratuvar ve arazi permeabilite deneyleri, boşluk suyu basıncı, efektif basınç, toplam basınç, akıcı kum durumu, sızıntı hesapları, zeminlerde gerilme yayılışı ve hesaplama yöntemleri,.

Öğretim Yöntemleri

Öğrencilerin zemin mekaniği hakkında temel bilgileri kavraması esas alınarak ağırlıklı olarak ilgili teorik bilgiler verilecek, bu bilgiler görsel materyallerle zenginleştirilecektir ve yapılacak uygulamalarla birlikte dersin teori kısmı desteklenecektir.

Kaynaklar

Budhu, M., 2007, “Soil Mechanics and Foundations”, 2nd Edition (With CD)”, Hoboken, N.J. : John Wiley & Sons, c2007, [ie 2006], ISBN: 9780471431176, 634 pp. Erol, A.O. ve Çekinmez, Z., 2014, “Geoteknik Mühendisliğinde Saha Deneyleri”, Yüksel Proje Yayınları No: 14 -01. Ankara. Kayabalı, K., 2002, “Geoteknik Mühendisliğine Giriş (Çeviri)”, Gazi Kitabevi, s.723. Orjinal;Robert D. Holtz., William D. Kovacs., 1981. An Introduction to Geotechnical Engineering Prentice – Hall, Englewood Cliffs, p. 733. Bowles, J. E., 1996, "Foundation analysis and design", 5th edition, McGraw-Hill, New York, N.Y., U.S.A., 1175 pp.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024