OSMANLI PALEOGRAFYASI II

İzlence Formu

Ders Adı OSMANLI PALEOGRAFYASI II Kod AIIT9034
Kredi 3 AKTS 6
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. ÖNDER KOCATÜRK
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Öğrencilere Osmanlı ve Cumhuriyet tarihi alanlarında yapacağı akademik çalışmalar için gerekli olan Osmanlı Türkçesi el yazısı arşiv belgelerini okuma, anlama ve analiz etme becerisinin verilmesi ve güçlendirilmesi.

İçerik

Örnek ve muhtelif Osmanlı Türkçesi el yazısı belgeler üzerinden okuma, anlama ve analiz yapma çalışmaları ve pratikleri dersin temel içeriğini oluşturmaktadır.

Öğretim Yöntemleri

Öğrencilerle beraber örnek arşiv belgeleri okumak ve belge içeriklerini değerlendirmek. Arşiv belgeleri üzerinden Osmanlı Türkçesi el yazısı tekniklerinin sözlü ve görsel anlatımı . Aynı zamanda öğrencilerin kendi el yazılarını geliştirmeleri için gerekli becerilerin ve bilgilerin uygulamalı anlatımı.

Kaynaklar

Temel Kaynak: Mahmut Ak, Fahameddin Başar: Osmanlı Türkçesi: Gramer, Tarihi Metinler, Belgeler, Bilge Kültür Sanat - Edebiyat Dizisi, İstanbul, 2016.(Ana Ders Kitabı) Yardımcı Kaynaklar: Faruk Timurtaş: Osmanlı Türkçesi Grameri III, Alfa Yayınları, İstanbul, 2015. Mehmet Eminoğlu: Osmanlı Vesikalarını Okumaya Giriş, Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları, Ankara, 2013. Osmanlı ve Cumhuriyet Arşivinden Seçilmiş Örnek Belgeler.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024