HATIRATLARLA MUKAYESELİ NUTUK OKUMALARI

İzlence Formu

Ders Adı HATIRATLARLA MUKAYESELİ NUTUK OKUMALARI Kod AIIT9086
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Zorunlu Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. MUSTAFA BUDAK
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Milli Mücadele ve Erken Cumhuriyet döneminin baş aktörü ve birinci derecede tanığı kuşkusuz Atatürk'tür. Bununla birlikte söz konusu dönemin başka aktörleri ve tanıkları da mevcuttur. Bu bağlamda dersin amacı, Türk tarihinin bu kısa ancak tayin edici zaman dilimini tek kaynağa göre değil, farklı tanıklıkların ve bakış açılarının karşılaştırılmasına dayanarak ele almaktır.

İçerik

Atatürk'ün Büyük Nutku Milli Mücadele ve Erken Cumhuriyet Tarihi dönemlerinin temel kaynaklarındandır. Bunun yanında dönemin birinci dereceden aktörlerine ve tanıklarına ait zengin bir hatırat literatürü de mevcuttur. Klasik Nutuk derslerinden farklı olarak döneme dair gelişmeler Nutuk verileriyle hatıratların verilerinin karşılaştırmalı bir analiziyle takip edilecektir.

Öğretim Yöntemleri

Öğretim üyesinin sözlü anlatımı esastır, bununla birlikte öğrencilerin kendilerine verilen konular çerçevesinde makale yazım esaslarına göre hazırladıkları sunumlarla derse aktif katılımları sağlanır.

Kaynaklar

Atatürk'ün Büyük Nutku ile İsmet İnönü, Mahmut Celal Bayar, Falih Rıfkı Atay, Cevat Abbas Gürer, Kazım Özalp, Salih Bozok, Hasan Rıza Soyak, Kılıç Ali, Ali Çetinkaya, Kazım Karabekir, Ali Fuat Cebesoy, Rauf Orbay, Ahmet İzzet Paşa, Rıza Nur ve Ahmed Avni Paşa Hatıratları

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024