TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARİHİNE GİRİŞ

İzlence Formu

Ders Adı TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARİHİNE GİRİŞ Kod AIIT7121
Kredi 3 AKTS 6
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. AYNUR SOYDAN ERDEMİR
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Mustafa Kemal Atatürk ve kadrosu tarafından gerçekleştirilen Cumhuriyet sonrası reform sürecinin içeriğini, amaçlarını, günümüze etkilerini incelemek, Türkiye'nin modernleşme deneyimini anlamak, bu sürece yön veren ideolojik yönelimi ortaya koymak ve çeşitli yönleriyle tartışmak.

İçerik

Anadolu işgaline karşı verilen Kurtuluş Savaşı'nın başarıya ulaşması sonrasında imzalanan Lozan anlaşmasıyla başlayan sürecin çok partili döneme değin incelenmesi/siyasal, toplumsal ve kültürel reformların modernleşme ve ulus devlet ideolojisi bağlamında irdelenmesi/Cumhuriyet'in kuruluşu ve reformlarla biçimlenen yeni düzenin tanımlanması/Türk devriminin dayanaklarının belirlenmesi ve ideolojisinin aktarılması.

Öğretim Yöntemleri

Anlatım, tartışma ve ödev sunumları.

Kaynaklar

AKŞİN, Sina. Kısa Türkiye Tarihi./ATATÜRK, Mustafa Kemal. Nutuk./ ATAY, Falih Rıfkı. Bana Atatürk’ün Anlattıkları./ATAY, Falih Rıfkı. Çankaya, İstanbul, 1984./BERKES, Niyazi. Türkiye’de Çağdaşlaşma./GOLOĞLU, Mahmut. Tek Partili Cumhuriyet./ GOLOĞLU, Mahmut. Üçüncü Meşrutiyet./GOLOĞLU, Mahmut.Cumhuriyet'e Doğru./GOLOĞLU, Mahmut. Türkiye Cumhuriyeti./GOLOĞLU, Mahmut. Devrimler ve Tepkileri./LEWIS, Bernard. Modern Türkiye’nin Doğuşu./ TANÖR,Bülent. Osmanlı Türk Anayasal Gelişmeleri/TANÖR, Bülent.Türkiye'de Kongre İktidarları./ TANÖR,Bülent. Kurtuluş ve Kuruluş/ TURAN, Şerafettin. Türk Devrim Tarihi. 1.2.3.4.5.kitaplar/KOCATÜRK, Utkan. Atatürk ve Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Kronolojisi 1918-1938./ TANSEL, Selahattin. Mondros’tan Mudanya’ya Kadar, İstanbul, 1991 TURAN, Refik ve diğerleri. Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Ankara,2010 TURAN, Şerafettin. Türk Devrim Tarihi, Ankara, 1991

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024