KOMPOZİT MALZEMELERİN MEKANİĞİ

İzlence Formu

Ders Adı KOMPOZİT MALZEMELERİN MEKANİĞİ Kod MNMU7016
Kredi 3 AKTS 6
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. M.HÜSNÜ DİRİKOLU
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Dersin amacı, kompozit malzemeler ile ilgili temel kavramların öğretilmesi ve mühendislik tasarımında dikkate alınması gereken mekanik özelliklerinin belirlenmesi bilgisinin kazandırılmasıdır.

İçerik

Ders kompozit malzemelerin mekaniğinin öğretilmesi konularını kapsamaktadır. Dersin içeriği, kompozit malzemelere ait genel kavramlar, kompozitlerde takviye malzemeleri, tek katlı laminaların makromekanik analizi, ortotropik malzemelerde düzlem gerilme ve şekil değiştirme bağıntıları ile mühendislik sabitlerinin belirlenmesi, ortotropik malzemeler için katılık ve uygunluk matrisleri, ortotropik malzemelerin mukavemeti, kırılma teorileri ve hasar analizi, laminaların mikromekanik analizi (kütle ve hacim oranları, yoğunluk, ısıl genleşme katsayıları), elastik modullerin hesaplanması, tabakalı laminaların (birbiri üzerine yapıştırılma suretiyle yerleştirilmiş çok sayıda lamina) makromekanik analizi, lamina kodu, tabakalı laminaların gerilme-genleme bağıntıları, tabakalı laminaların esneklik sabitleri ve tabakalı laminaların hasar analizi ile tasarımı konularından oluşmaktadır.

Öğretim Yöntemleri

Sunuş yoluyla öğretim, Düz Anlatım, Tartışma

Kaynaklar

1. Autar K. Kaw, Mechanics of Composite Materials, ISBN-10: 0-8493-1343-0, Taylor& Francis Group, 2006, USA. 2. Robert M. Jones, Mechanics of Composite Materials, Taylor&Francis Inc., ISBN-1-56032-712-X, 1999, USA.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024