YILDIZLARIN EVRİMİNİN FİZİĞİ I

İzlence Formu

Ders Adı YILDIZLARIN EVRİMİNİN FİZİĞİ I Kod ASTR7002
Kredi 3 AKTS 6
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. HULUSİ GÜLSEÇEN
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Yıldızlar nerede, neden ve nasıl oluşur. Yıldızların oluşumlarında ve evrimleşmelerindeki soruların cevabının fizik olarak incelenmesi ve cevaplarının irdelenmesi.

İçerik

Yıldızlararası ortam ve yıldızların evrimi için deliller. Yıldızların evrimi I. Anakol yolunda evrim.Yıldızların çökmesine ilişkin başlangıç problemlerinin çözümü. Kuasi hidrostatik denge (QHE). Fotonlarla enerji transferi. Enerjinin konvektif transferi. QHE'nin başlamasından ana kola doğruevrim. Virial teoremi ve ana kol yıldızlarının maksimum kütlesi. Yıldızların Evrimi II. Anakoldan Uzaklaşma. Güneş ana kolda. Kırmızı dev safhası. Kuantum mekaniği ve maddenin dejenere hali. Kırmızı devden beyaz cücelere evrim.

Öğretim Yöntemleri

Derse devam edilmesi ve dikkatle dinlenilmesi, derslere katılım, derste yapılan uygulama ve sunumlara katılım, verilen ödevlerin yapılması, önerilen kaynaklara bakılması.

Kaynaklar

1) Yıldız Astrofiziğine Giriş, Erika Böhm-Vitensa (Çeviri: Cafer İbanoğlu) Ege Üniversitesi Yayınları 156, 1996. 2) Physics of Stellar Evolution and Cosmology, Howars s., Goldberg ve Micheal d., Scadron, Gordon and Breach Science Publishers, 1981 3) İlgili web siteleri ve yardımcı astronomi ve fizik kitapları.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024