BİLİMSEL MAKALE HAZIRLAMA

İzlence Formu

Ders Adı BİLİMSEL MAKALE HAZIRLAMA Kod ASTR7005
Kredi 3 AKTS 6
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. HASAN HÜSEYİN ESENOĞLU
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bilimsel araştırmanın gayesi yayındır. Bilim insanları yayınlarıyla değerlendirilir ve bilinirler veya bilinmeden kalırlar. Bu dersin amacı, akademik dünyaya giriş yapan lisansüstü öğrencilerine yayınsız bilim yapılamayacağı gerçeğinin benimsetilmesidir. Öteyandan bilimsel araştırmanın ne ve nasıl yapıldığını-ondan neler öğrenildiğini göstermek için de yazılması gerektiğinin öğretilmesidir. Burada anahtar kelime yeniden üretilebilirliktir. Böylece, bilimsel araştırmacı sadece bilim yapmakla kalmamalı, aynı zamanda bilimi kurallarına göre yazmalıdır. Bilimsel bir gözlem veya deney, sonuçlar yayımlanıp anlaşılmadıkça tamamlanmış değildir. Bilimsel yazımın değişik bir amacı vardır o da yeni bilimsel buluşları iletmektir. Bilimsel yazımda kabul gören biçimin IMRAD olduğunun öğretilmesi, Lisansüstü öğrencilerine yapacakları bilimsel çalışmalarında hazırlayacakları makale ve tezlerde yol gösterici olması amaçlanmıştır.

İçerik

Bilimsel yazım ve makalenin tanımı. Başlık hazırlanması. Yazarlar ve adreslerinin sıralanışı. Kısa özet-giriş-malzeme (veri, gözlemler) ve yöntemler-sonuçlar-tartışma bölümleri nasıl yazılır? Teşekkürün ifade ediliş biçimi. Kaynaklara atıf yapılması. Etkin tablo tasarımı. Metnin bilgisayarda yazımı. Yazılı metnin gönderimi. Değerlendirme işlemi-editörle iletişim. Yayımlama süreci-düzeltmeler. İngilizce'nin doğru ve yanlış kullanımı-jargondan uzak durma-kısaltmalar. Etik kurallar-haklar-izinler. Makalenin sözlü sunumu. Tez yazımı.

Öğretim Yöntemleri

Sunum, animasyonlu anlatım, etkileşimli uygulama, tartışma, soru cevap

Kaynaklar

Day, R.A. (1994), An is Publication How to Write and Publish a Scientific Paper, çeviri: G.A. Altay, Tübitak yayını. Çeşitli internet siteleri

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024