SİYASAL DÜŞÜNCELER TARİHİ

İzlence Formu

Ders Adı SİYASAL DÜŞÜNCELER TARİHİ Kod ULSL2026
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Zorunlu Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. ATEŞ USLU
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Dersin temel amacı, siyaset felsefesinin temel metinleri ve düşünürlerinin incelenmesi aracılığı ile öğrencilerin, normatif siyasal teoriye ilişkin olarak derin ve eleştirel bir kavrayış edinmelerine ve aynı zamanda adil bir toplumda birey, toplum ve devlet arasındaki ilişkilerin nasıl olması gerektiği konusunda kendi düşüncelerini geliştirmelerine yardımcı olmaktır.

İçerik

Ortaçağ sonundan XVIII. yüzyıl sonuna uzanan dönemde siyaset teorisinin temel kavramlarını ve siyaset felsefesinin tarihsel gelişimini ele alan bu ders,öğrencilere devlet toplum ve birey arasındaki ilişkilere dair somut örnekler sunar.

Öğretim Yöntemleri

Konferans, Metin Okuma

Kaynaklar

Temel Metin : Ağaoğulları M. A. vd. (1997-) Siyasal Düşünceler Tarihi Dizisi (1 ve 2. ciltler), İmge Yayınları, Ankara. Yardımcı Metin: Wood, Ellen Meiksins (2008) Yurttaşlardan Lordlara: Eskiçağlardan Ortaçağlara Batı Siyasi Düşüncesinin Toplumsal Tarihi, çev. Oya Köymen, İstanbul: Yordam. Önerilen kaynaklar: Lipson L. (1984) ?Özgürlük-Eşitlik?, Demokratik Uygarlık, Türkiye İş Bankası Yayınları. Ankara. Herodot, En İyi Yönetim Biçimi Üzerine, Tunçay M. (der.) (2006). Batı Düşünce Tarihinde Seçilmiş Yazılar-Eski ve Orta Çağlar. İst. Bilgi Üniv. Yayınları. İstanbul. Yaşlı Oligarkh, Atinalıların Anayasası, Tunçay M. (der.) (2006). Batı Düşünce Tarihinde Seçilmiş Yazılar- Eski ve Orta Çağlar. İst. Bilgi Üniv. Yayınları. İstanbul. Thukydides, Perikles?in Cenaze Töreni Söylevi; Tunçay M. (der.) (2006). Batı Düşünce Tarihinde Seçilmiş Yazılar- Eski ve Orta Çağlar. İst. Bilgi Üniv. Yayınları. İstanbul. Platon (2003), ?Devletin üç sınıfı?, Devlet, İş Bankası Yayınları, Ankara. Gilje N. Ve Skirbekk G. (2006) ?Aristo, Doğal Düzen ve Bir Politik Hayvan Olarak İnsan?, Felsefe Tarihi-Antik Yunan?dan Modern Döneme, Kesit Yay. İstanbul. Gilje N. Ve Skirbekk G. (2006) ?Klasik Dönemin Sonları-Epikürcülük, Stoacılık?, Felsefe Tarihi-Antik Yunan?dan Modern Döneme, Kesit Yay. İstanbul.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024