KARŞILAŞTIRMALI SİYASAL SİSTEMLER

İzlence Formu

Ders Adı KARŞILAŞTIRMALI SİYASAL SİSTEMLER Kod ULSL2150
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Zorunlu Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. SERPİL ÇAKIR
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Dünyadaki siyasal sistemlerin ve ilkelerinin çeşitli ülke örnekleri üzerinden karşılaştırılabilmesi için gerekli kavramsal ve analitik araçların verilmesi dersin öncelikli amacıdır.

İçerik

Karşılaştırmalı yöntem, karşılaştırmalı siyasetin belli başlı kavram ve konuları, siyasal sistemlerin kurum ve yapıları: hükümet, parlamento, seçim sistemleri, siyasal partiler, çıkar grupları; dünyanın farklı bölgelerinden alınan ülke örnekleriyle (tarihsel geçmişi de kapsayan) siyasal sistemlerin ve ülkelerin karşılaştırmalı bir analizi.

Öğretim Yöntemleri

Konferans, Ödev

Kaynaklar

-Jeffrey Kopstein ve Mark Lichbach, “What is Comparative Politics”, Comparative politics : interests, identities, and institutions in a changing global order, Cambridge Üniv.yay., 2008, s.1-15. -Sabri Sayarı ve Hasret Dikici Bilgin (der), Karşılaştırmalı Siyaset: Temel Kavramlar, Bilgi Üniversitesi yayınları, İstanbul, 2013. -Hasret Dikici Bilgin (der), Karşılaştırmalı Siyaset: Ülkeler, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, İstanbul, 2019, yayım aşamasında. -Cemil Oktay, “Tarihsel Sosyolojide Modernleşme”, Siyaset Bilimi İncelemeleri, Alfa Yayınları, 6.baskı, 2012, s.306-343. -Alan R.Ball, B.Guy Peters, “Yönetimlerin Sınıflandırılması”, Çağdaş Siyaset ve Yönetim,çev.Nuray Bozbora, Yayın odası yay., İstanbul, 2007, s.33-47. -G.Sartori, “Başkanlık Sistemi ve Parlamenter Sistem”, Karşılaştırmalı Anayasa Mühendisliği, çev.Ergun Özbudun, Yetkin Yayınları, Ankara, 1997, s.113-178. -Ersin Kalaycıoğlu,“Siyasal Rejim Tasarımı ve Demokrasi”, İktisat Dergisi, Nisan 1999, s.5-20. -Ersin Kalaycığlu ve Deniz Kağnıcıoğlu (der), Karşılaştırmalı Siyasal Sistemler, Anadolu Üniversitesi Yayınları, 2011. -İhsan Kamalak (der), Başkanlık Sistemi ve Türkiye: Ülkeler, Deneyimler ve Karşılaştırmalı Analiz, Kalkedon Yayınları, İstanbul, 2007.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024