İSLAM SİYASAL DÜŞÜNCESİ

İzlence Formu

Ders Adı İSLAM SİYASAL DÜŞÜNCESİ Kod ULSL4232
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. ATEŞ USLU
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Ders, İslam siyasal düşüncesinin gelişiminin kronolojik perspektiften incelenmesi üzerine kuruludur. İslam siyaset felsefesi, siyasetname geleneği, tasavvuf geleneklerinin siyasete yaklaşımı, modern İslamcı siyasal akımlar ve partiler, toplumsal tarih ve siyasal kültürle bağlantıları içinde tahlil edilecektir.

İçerik

İslam siyasal düşüncesinin temel kavramlarını ve tarihsel gelişimini ele alan bu ders,öğrencilere analiz ettiği bu düşünce dünyası bağlamında devlet toplum ve birey arasındaki ilişkilere dair somut örnekler sunar.

Öğretim Yöntemleri

Konferans Seminer

Kaynaklar

Black, Anthony (2010) Siyasal İslam Düşüncesi Tarihi, Peygamberden Bugüne, Çev. Sevda Çalışkan ve Hamit Çalışkan, Dost Kitabevi Yayınları, Ankara. (Dersin izleneceği temel kaynaktır). Corbin, Henry (2007) İslam Felsefesi Tarihi Cilt I, Çev. Hüseyin Hatemi, İletişim Yayınları, İstanbul. Corbin, Henry (2011) İslam Felsefesi Tarihi Cilt II, Çev. Ahmet Arslan, İletişim Yayınları, İstanbul. Enayat, Hamid (1982) Modern Islamic Political Thought, Mc Millan, London. Goichon, Anne-Marie (2000) İbn Sina Felsefesi ve Ortaçağ Avrupası’ndaki Etkileri, Çev. İsmail Yakıt, Ötüken Neşriyat, İstanbul. Hammond, Robert (2001) Farabi Felsefesi ve Ortaçağ Düşüncesine Etkisi, Çev. Gülnihal Küken ve Uluğ Nutku, Alfa Basım Yayım, Dağıtım, İstanbul. Ülken, Hilmi Ziya (1998) Eski Yunan’dan Çağdaş Düşünceye Doğru İslam Felsefesi, Kaynakları ve Etkileri, Ülken Yayınları, İstanbul.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024