TOPLUMSAL CİNSİYET VE SİYASET

İzlence Formu

Ders Adı TOPLUMSAL CİNSİYET VE SİYASET Kod ULSL3175
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. SERPİL ÇAKIR
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Toplumsal cinsiyet farklılıklarının toplumsal ve siyasal yapıda nasıl bir iktidar ilişkisi yarattığını görebilen, analiz edebilen, bu doğrultuda siyaset bilimindeki teorik tartışmalardan, bunun topluma yansıyan pratiklerine değin bir dizi faktörün kavramsal ve yöntemsel bilgisine sahip öğrenciler yetiştirmek.

İçerik

Siyaset biliminin iktidar, otorite, adalet, eşitlik, demokrasi, siyasal temsil, katılım, insan hakları, yurttaşlık, beden, kimlik, milliyetçilik gibi temel kavramlarının ve teorik tartışmalarının ve bunun topluma yansıma şekillerinin, merkezi ve yerel yönetimler, siyasal partiler, işçi ve işveren sendikaları gibi kurumlarda -tarihsel gelişimi de ihmal etmeden- kadınlar açısından çeşitli ülke örnekleriyle karşılaştırmalı ve eleştirel analizi.

Öğretim Yöntemleri

Konferans, Ödev, proje

Kaynaklar

-Serpil Çakır, “Feminizm: Patriyarkal İktidar Eleştirisi”, der.Birsen Örs, Siyasal İdeolojiler, Bilgi Üniversitesi Yayınları, İstanbul, 2007. -Kamla Bhasin, Ataerkil Sistem, çev.Ayşe Coşkun, Kadav Yayınları, İstanbul, 2003. -Serpil Çakır, “Kadın Çalışmaları Bilimde Neleri, Nasıl Sorguluyor’”, İnsan, Toplum, Bilim, der.Kuvvet Lordoğlu, Kavram Yayınları, İstanbul, 1996. -Maria Mies, “Feminist Araştırmalar İçin Bir Metodolojiye Doğru”, der.Serpil Çakır-Necla Akgökçe, Kadın Araştırmalarında Yöntem, Sel Yayıncılık, İstanbul, 1996. -Liz Stanley- Sue Wise, “Feminist Araştırma Sürecinde Metot, Metodoloji ve Epistemoloji”, der.Serpil Çakır-Necla Akgökçe, Kadın Araştırmalarında Yöntem, Sel Yayıncılık, İstanbul, 1996. -Serpil Çakır,“Tarih Yazımında Kadın Deneyimlerine Ulaşma Yolları” Toplumsal Tarih (Mart 2000): 38-35. -Serpil Çakır, “Feminism and Feminist History-Writing in Turkey: The Discovery of Ottoman Feminism”, ed. Francisca de Haan, Maria Bucur, Krassimira Daskalova, Aspasia ( A Year Book) Berghahnbooks , volume 1 2007: 61-83. -Berktay, Fatmagül, “Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Feminizm”, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Düşünsel Miras, der.Mehmet Alkan, İletişimYayınları, İstanbul, 2001. -Serpil Çakır, “Türkiye’de Geçmişten Günümüze Kadın Hareketi”, Cumhuriyetten Günümüze Türkiye Ansiklopedisi, Yüzyıl Biterken Dizisi cilt 3, İletişim Yayınları, İstanbul,1996. -Judith J.Squires, Gender in Political Theory, Cambridge: Polity Press, 1999, Chapters 2,4,7. -Serpil Çakır, “Bir’in Nostaljisinden Kurtulmak: Siyaset Bilimine Cinsiyet Açısından Bakış”, der.Necla Akgökçe, Aynur İlyasoğlu, Yerli Bir Feminizme Doğru, Sel Yayıncılık, İstanbul, 2001. -Serpil Üşür, “Liberalizmin Cinsiyetten Arındırılmış Bireyi ve Feminist Eleştiri”, Mürekkep, Haziran, 1994. -Anne Phlips, Demokrasinin Cinsiyeti, Metis Yayınları, 1999, s.1-45. -Nancy Frazer, “Kamusal Alanı Yeniden Düşünmek”, der. Meral Alpay, Kamusal Alan, Hil Yayınları, 2005. -Landers, Joan,“YurttaşlıkPerformansı”, der.Seyla Benhabib. -Zeynep Direk, “Toplumsal Cinsiyet ve Bedenin Maddeleştirilmesi”, der.Zeynep Direk, Cinsiyetli Olmak, Yapı Kredi Yayınları, 2014. -Serpil Çakır, Erkek Kulübünde Siyaset, Versus Yayınları, İstanbul, 2013. -der.Ayşe Gül Altınay, Vatan, Millet, Kadınlar, İletişim Yayınları, İstanbul, 2000.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024