ORDU VE SİYASET

İzlence Formu

Ders Adı ORDU VE SİYASET Kod ULSL3312
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. GÜVEN GÜRKAN ÖZTAN
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Siyaset-asker ilişkilerini, militarizmi, militarizasyon süreçlerini, bu süreçlerin sosyo-politik etkilerini tarihsel perspektifte, temel kavramlar ve pratikler üzerinden analiz edilmesini sağlamak.

İçerik

Militarizm, militarizm ve demokrasi ilişkisi, militarizasyon süreçleri üzerine sosyal bilimlerin farklı yaklaşımlarından beslenerek aktörlerin, kurumların ve süreçlerin kavranmasıyla ilgilenir

Öğretim Yöntemleri

Ders sunumu, seminer tartışması, arşiv araştırması

Kaynaklar

Öztan, Gürkan , Güven (2014) Türkiye'de Militarizm: Zihniyet, Pratik ve Propaganda Altınay A. - Bora, T. (2002) Ordu, Militarizm ve Milliyetçilik, Modern Türkiyede Siyasi Düşünce: Milliyetçilik, İstanbul: İletişim Belge, M. (2011) Militarist Modernleşme, İstanbul: İletişim Bir Zümre Bir Parti, Türkiye?de Ordu, İstanbul: Birikim Bröckling, U. (2002) Disiplin ? Askeri İtaat Üretmenin Sosyolojisi ve Tarihi, İstanbul: Ayrıntı Çarklardaki Kum: Vicdani Red, (ed. Çınar ve Üsterci) İstanbul: İletişim Devletin Silahlanması Ortadoğu'da Orta Asya'da Zorunlu Askerlik (1775-1925), (ed. Zürcher), İstanbul: Bilgi Üniv. Yay.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024