POLITICAL PSYCHOLOGY

İzlence Formu

Ders Adı POLITICAL PSYCHOLOGY Kod ULSL3181
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili İngilizce Dersi Veren Prof. Dr. EMİNE ZEYNEP SUDA
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu derste siyaset psikolojisinin temel kavram ve tartışmaları üzerinde yoğunlaşacağız. Teorik yaklaşımları ve kavramları güncel tartışmalar ve siyasal olaylara uygulayacağız. Öğrencilerimizle birlikte özgün örnek olaylar ve deneyimler üzerinde çalışacak, araştırma projeleri geliştirecek ve siyaset psikolojisinin nasıl ve hangi alanlara uygulandığını görmeye çalışacağız.

İçerik

Sosyal araştırma alanlarından biri olan siyaset psikolojisi köklerini siyaset bilimi ve psikolojide bulur. Sosyoloji, ekonomi, iletişim, eğitim ve sosyal psikolojiyi içeren çok disiplinli bir sosyal bilimsel araştırma alanına sahiptir. Siyaset psikolojisi siyasal davranışın psikolojik kökenlerini, psikolojik ve siyasal süreçler arasındaki ilişkileri araştırır. Siyaset psikolojisi aynı zamanda kültürel, bilişsel ve iletişimsel alanlara, buradan siyasal kavrayış, inanışlar ve değerler gibi ana akım siyaset biliminin dışında kalan alanlara uzanır. Siyasal sosyalleşme, siyasal kültür, ideoloji ve kitle toplumu üzerine çalışır. Dersimiz bu alanların derinlemesine incelenmesini hedeflemektedir.

Öğretim Yöntemleri

Konferans, Ödev

Kaynaklar

Morton Deutsch-Catarina Kinnvall, “What is Political Psychology?”, Kristen Renwick Monroe (ed.), Political Psychology, Taylor and Francis e-library, 2008. David O.Sears-Leonie Huddy-Robert Jervis (edt.), Oxford Handbook of Political Psychology, Oxford University Press, 2003. John T.Jost-Jim Sidanius (edt.), Key Readings in Social Psychology: Political Psychology, Taylor and Francis, 2004, p.26-38. Freud, Yaşamım ve Psikanaliz, Düşün Yayınları, çev.Atilla Tokatlı, 1984. Freud, Totem ve Tabu, çev.Kamuran Şipal, Say Yayınları, 2012. Ekki Berndtson, “Behavioralism: Origins of the Concept”, paper presented in South Korea, 1997. Dennis Kavanagh, Political Science and Political Behaviour, George Allen & Unwin Publishers, 1983.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024