İKTİSADA GİRİŞ

İzlence Formu

Ders Adı İKTİSADA GİRİŞ Kod ISLE1009
Kredi 3 AKTS 4
Z/S Zorunlu Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. MEHMET AKİF İÇKE
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu dersin temel amacı iktisat biliminin temel kavramlarını, yapısını ve mekanizmalarını kavrama ve analiz etme yeteneği kazandırma ve mikro ekonomik, ulusal ve uluslararası ekonomik olayları yorumlayabilme, izleyebilme ve daha üst düzeydeki iktisat dersleri için bir alt yapı oluşturulmasıdır.

İçerik

İktisadın tanımı, sosyal bilim olarak iktisadın anlamı, güncel tartışmalarda iktisadın konumu, mikro-makro iktisat ayırımı, iktisatta temel kavramlar, mikro ekonomik analizin esasları, bireysel tüketici dengesi, firmanın tam rekabet şartlarında dengeye gelişi, piyasa dengesi, talep ve arz tahlilleri, elastikiyet, eksik rekabet olgusu,tekel, oligopol, faktör arz ve talebi, faktör fiyatlarının belirlenmesi, faktör piyasasında eksik rekabet, paranın tanımı,paranın türleri paranın yaratılması, para teorileri, faiz ve ulusal gelir, makro ekonomik analize giriş ve değişkenler, makro analizin doğuşu, işsizlik olgusu, Klasik İktisat Teorisi'nin temel esasları, Keynes İktisadının esasları, tam ve eksik istihdam, modern iktisat okulları, uluslararası ekonomik ilişkiler , ödemeler bilançosu.

Öğretim Yöntemleri

Konferans, kısasınav

Kaynaklar

Erdoğan Alkin, İktisat, Filiz Kitabevi, 1992. Zeynel Dinler, İktisada Giriş, Ekin, 2009. Besim Üstünel, Ekonominin Temelleri, Dünya Yayıncılık, 2005. Halil Seyidoğlu, İktisat Biliminin Temelleri, Güzem Can Yayınları, 2006. Erol Manisalı, İktisada Giriş, Der Yayınları, 2006. Tümay Ertek, İktisada Giriş, Beta, 2008. Zeyyat Hatiboğlu, Ekonomi Avucunuzun İçinde, Bamm, 2008. Kurban Ünlüönen, Ahmet Tayfun, Ekonomi, Nobel, 2005. Gülden Ülgen, İktisat Bilimine Giriş, Der Yayınları, 2007.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024