BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ

İzlence Formu

Ders Adı BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ Kod KAYO1014
Kredi 2 AKTS 4
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. KIVANÇ ULUSOY
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Giriş düzeyinde düzenlenmiş bu dersin amacı öğrenciye sosyal bilimlerde uygulanan araştırma metotları hakkında temel bilgileri vermektir.

İçerik

"Giriş düzeyinde düzenlenmiş bu dersin amacı öğrenciye sosyal bilimlerde uygulanan araştırma metotları hakkında temel bilgileri vermektir. Öncelikli hedefi öğrenciye sosyal bilimlerde uygulanan temel kalitatif (nitel) ve kantitatif (nicel) metotlarla basit araştırma araştırma dizayn etmeyi öğretmek olan bu ders, örnek olay analizi karşılaştırmalı analiz ve normatif teoriler kullanılarak yapılan araştırmalar üzerinde odaklanacaktır. Araştırma dizaynı özellikle kantitatif metotlar kullanılan araştırma projelerini kasteden bir terim olmasına rağmen, kalitatif metotlar kullanılarak araştırma planlamak da kavramsallaştırmaktan, örnek olay seçimine kadar çeşitli aşamalar içermektedir. Ayrıca bu derste kuram inşaası ve ahlaki kodlara saygı gibi bir dizi metodolojik ve epistemolojik kaygı üzerinde de durulacaktır. Araştırma dizaynında kritik öneme sahip bu adımlar ve kaygılar kalitatif araştırmada kullanılan metodolojik seçimler üzerine olan genel literatür üzerinde durularak tartışılacak ve sosyal bilimlerde nedenselliğin köklerine çeşitli örneklerle gidilmeye çalışılacaktır. Bu bağlamda ders çerçevesinde öğrencilerden küçük çaplı araştırmalar dizayn etmeleri ve bu çalışmalarını metodolojik tartışmalar çerçevesinde kısaca sunmaları beklenecektir."

Öğretim Yöntemleri

Konferans, Kısa Sınavlar, Ödevler, Sınıf İçi Tartışmalar

Kaynaklar

Ders Kitabı: Russel Keat and John Urry, Social Theory as Science, London: Routledge, 1975. Yardımcı Ders Kitapları: Roy Bhaskar, A Realist Theory of Science, London: Verso, 2008. Russel Keat and John Urry, Social Theory as Science, London: Routledge, 1975. Lawrence Neuman, Social Research Methods: Qualitative and Quantitative Approaches, Boston: Pergamon, 2004. Ron MacQueen ve Christina Knussen, Research Methods for Social Science, London: Prentice Hall, 2002. Gulbenkian Komisyonu, Sosyal Bilimleri Açın, , İstanbul: Metis, 2003 C. Orhan Tütengil, Sosyal Bilimlerde Araştırma ve Metod, İstanbul: İstanbul Matbaası, 1978. Peter Burke, Bilginin Toplumsal Tarihi, İstanbul: Tarih Vakfı Yurt Yayınları, 2001. Şerif, Mardin, İdeoloji, İstanbul: İletişim, 1992. Adnan Adıvar, Osmanlı Türklerinde İlim, Ankara: Remzi Kitapevi, 1982

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024