İKTİSADİ DÜŞÜNCE TARİHİ

İzlence Formu

Ders Adı İKTİSADİ DÜŞÜNCE TARİHİ Kod İKTB2009
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Zorunlu Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. AZİZ BURAK ATAMTÜRK
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Öğrencinin bugünkü İktisadi sistemi ve Dünya İşbölümünü algılayabilmesi için daha önceki kuramsal yaklaşımları ve teorileri de bilmesi gerekmektedir. Ekonomi, toplumsal yaşamın her alanını belirleyen ve aynı zamanda sürekli gelişen ve değişen bir disiplindir. Bu yüzden İktisat alanında çalışan bir öğrencinin sadece bugünkü iktisadi kavramları ve yaklaşımları değil, ayrıca dünden bugüne iktisadi düşüncenin gelişim sürecini ve bunun teorik yansımalarını da öğrenmesi önemlidir. Bu derste bu gelişim süreci ve bilgi birikimi anlatılmaktadır.

İçerik

Bu dersin içeriği, iktisadi düşüncenin Feodal sistemden kapitalizmin doğuşuna ve kapitalizmin doğuşundan da günümüze kadar kuramsal gelişimidir.

Öğretim Yöntemleri

Öğretim yöntemi öğrenciyle katılımcı interaktif bir ders işleme yöntemidir. Öğrenciyi sadece dinleyici konumunda bırakan, sorgulamayan, her verileni doğru kabul eden anlayıştan sıyırıp, öğrenciye anlatılanlara bilimsel kuşkuculukla yaklaşan bir alışkanlık kazandırmayı amaçlayan, sık sık soru sorma yöntemine başvurarak ders aktarımının dışında kalan öğrencinin derse mümkün olduğu kadar katılımını sağlamak yoluyla öğrencinin dikkatini sürekli kılmayı amaçlayan dinamik bir karşılıklı etkileşim yöntemi Uygulanmaktadır. Böylece yıllarca ezberci eğitimin pasifize ettiği öğrenciye karşılıklı tartışabilme yeteneği de kazandırılmak istenmektedir

Kaynaklar

1-Leo Huberman/Feodal toplumdan Yirminci Yüzyıla 2-Lohn Kenneth Galbraith/İktisat Tarihi 3-Gülten Kazgan/ İktisadi Düşünce Tarihi 4-Çiğdem Şahin/ “Kapitalizm ve Yoksulluk” Bu kitaptan Azgelişmişlik Kuramları bölümü, Keynesyen iktisat bölümü ve Kapitalizmin Tarihsel Dönüşümleri bölümü işlenmektedir.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024