OSMANLI'DA TOPLUM, EKONOMİ, SİYASET

İzlence Formu

Ders Adı OSMANLI'DA TOPLUM, EKONOMİ, SİYASET Kod SBUB2018
Kredi 2 AKTS 3
Z/S Seçmeli Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. NAMIK SİNAN TURAN
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Osmanlı İmparatorluğu’nun sosyo-ekonomik, kültürel ve politik kurumlarının gelişimine ve bunların çeşitli krizler karşısında yeniden üretimine ışık tutulmasıdır.

İçerik

Osmanlı İmparatorluğu, İki Roma İmparatorluğunun ardından Akdeniz-Ortadoğu bölgesinde erken modern çağlarda üçüncü defa bir imparatorluk sistemiyle 15-17. yüzyıllar arasında örgütlenmiştir. Bu sistem Roma, İran-İlhanlı, Anadolu Selçuklu ve İslam geleneklerinin sentezini gerçekleştirerek toplumsal ve ekonomik bir düzen kurmuştur. 17. yüzyıldaki şiddetli krizlere kadar süren klasik dönem sonraki süreçte evrilecek ve yeni dönemin koşullarına uyum sağlayarak farklı bir sosyo-politik ve ekonomik düzen ortaya çıkaracaktır. Bu ders kapsamında Osmanlı’da toplumsal ve ekonomik düzenin savaşçı bir sınır beyliğinden imparatorluğa uzanan süreçte gelişimi incelenecektir. Aynı kapsamda kültürel kurumlar ve örgütlenme modellerini de tartışılacaktır.

Öğretim Yöntemleri

Klasik yöntemlerin yanında, görsel ve işitsel malzeme (filmler, belgeseller, dönemin kültür ve sanat ortamının yarattığı ürünlerin değerlendirilmesi) de yoğun olarak kullanılacaktır.

Kaynaklar

* Ahmet Mumcu, Hukuksal ve Siyasal Karar Organı Olarak Divan-ı Hümayun, Birey ve Toplum Yayınlar * Ahmet Mumcu, Osmanlı Devletinde Siyaseten Katl, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Yayını * Aksan, Virginia H./ Goffman, Daniel (Ed.), The Early Modern Ottomans; Remapping the Empire, Cambridge University Press * Bernard Lewis, Istanbul and the Civilization of the Ottoman Empire, University of Oklahama Pres * Cemal Kafadar, Between Two Worlds: The Construction of the Ottoman State, California University Press * Cemil Oktay, “Nas ile İstinas Alamet-i İflas”, Aydın-Halk İlişkileri Üzerine Bir Deneme”, Prof. Dr. Bülent Tanör Armağanı, Haz. Mehmet Ö. Alkan, Oğlak Yayınları, İstanbul 2006, s. 215-223. * Colin Imber, Studies in Ottoman History and Law, ISIS Press * Daniel Goffman, The Ottoman Empire and Early Modern Europe, Cambridge University Press * Halil İnalcık, An Economic and Social History of the Ottoman Empire, Cambridge Press * Halil İnalcık, Osmanlı İmparatorluğu: Toplum ve Ekonomi, Eren Yayıncılık * Halil İnalcık, Osmanlı’da Devlet, Hukuk, Adalet, Eren Yayıncılık * Halil İnalcık, The Ottoman Empire Classical Age, Phoenic Pres * Heath W. Lowry- The Nature of the Early Ottoman State, SUNY Press, New York 2003 * Karen Barkey, Empire of Difference: The Ottoman in Comparative Perspective, Cambridge University Press * Kemal H. Karpat, Balkanlar’da Osmanlı Mirası ve Ulusçuluk, İmge Yayınları * Kemal H. Karpat, Ortadoğu’da Osmanlı Mirası ve Ulusçuluk, İmge Yayınları * Kınalızade Ali Çelebi, Ahlâk-ı Alâi, Klasik Yayınları, * Mehmet Fuad Köprülü, Osmanlı Devletinin Kuruluşu, Türk Tarih Kurumu Yayınları * Mehmet Fuad Köprülü, Some Observations on the Influence of Byzantine Instıtutıons on Ottoman Instıtutıons, Türk Tarih Kurumu Yayınları * Murat Özyüksel, Feodal Düzen ve Osmanlı Toplumu, Derin Yayınları * Namık Sinan Turan, “Kimlik Sorunu Üzerine Bir Yaklaşım: Roma’nın Varisi Olmak: İhmal Edilmiş Bir Osmanlı Kimliği Olarak Rumilik”, Türkoloji Kültürü, Erzurum; Yaz 2011, c. 4, sayı 8, s. 13-28. * Namık Sinan Turan, “Tefrik’ten İttihad’a Osmanlı Devleti’nde Gayrı Müslimler’in Toplumsal ve Siyasal Statülerinde Değişim Süreci”, İktisat Fakültesi Mecmuası, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Yayınları, 2007, cilt 57/1, s. 1-44. * Namık Sinan Turan, İmparatorluk ve Diplomasi: Osmanlı Diplomasisinin İzinde, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, İstanbul 2015. * Namık Sinan Turan, Hilafet: Erken İslam Tarihinden Osmanlı’nın Son Yüzyılına, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, İstanbul 2017. * Ömer Lütfi Barkan, Feodal Düzen ve Osmanlı Tımarı, Mars Matbaası * Ömer Lütfi Barkan, Osmanlı İmparatorluğu’nda Zirai Ekonominin Hukuki ve Mali Esasları, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi * Rifa’at Ali Abou-El-Haj, Formation of the Modern State: The Ottoman Empire, Sixteenth to Eighteenth Centuries, Syracuse University Press, 2005 * Robert Mantran (Ed.), Osmanlı İmparatorluğu Tarihi I-II, Alkım Yayınları

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024