BİLGİSAYARDA İSTATİSTİK UYGULAMALARI

İzlence Formu

Ders Adı BİLGİSAYARDA İSTATİSTİK UYGULAMALARI Kod BOTE4046
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 2 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi AHMET AĞIR
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu ders kapsamında, bilimsel araştırmalarda kullanılan istatistiksel tekniklere ilişkin kuramsal dayanakları ortaya koymak, istatistiğin kullanıldığı araştırma desenlerini ve soru tiplerini açıklamak, çeşitli araştırma problemleri için SPSS programı kullanılarak verilerin analizlerini yapmak ve elde edilen bulguların nasıl yorumlanabileceğine dair bir yaklaşım kazandırmak amaçlanmıştır.

İçerik

İstatistiğe Giriş: Veri, Parametre, Değişken, Belirtici İstatistikler, SPSS'e Giriş: SPSS Menüleri, SPSS'e Veri Girişi, SPSS'de Belirtici İstatistiklerin Hesaplanması, Örnekleme, Veri Analizi İçin Sayısal Yöntemler (Parametrik Testler): Hipotez Testleri ve SPSS'de Uygulaması, t-testi: Bağımlı İki Örnek t-testi, Bağımsız İki Örnek t-testi ve SPSS'de Uygulaması, Varyans Analizi ve SPSS'de Uygulaması, Sayısal Olmayan Yöntemler (Nonparametrik Testler): Kay - Kare Dağılımı ve SPS'de Uygulaması.

Öğretim Yöntemleri

Anlatım, Tartışma, Soru Cevap, Gösterip Yaptırma, Takım/Grup Çalışması, Rapor Hazırlama ve/veya Sunma

Kaynaklar

Büyüköztürk, ޞ. (2002). Sosyal Bilimler İçin Veri Analizi El kitabı. PegemA Yayıncılık, 4. Baskı. Karasar, N. (2002). Bilimsel Araştırma Yöntemi. Nobel Yayın Dağıtım, 2. Baskı. Özdamar, K. (2004). Paket Programlar İle İstatistiksel Veri Analizi. Kaan kitabevi, 5. Baskı.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024