BİLGİSAYAR AĞLARI VE İLETİŞİM

İzlence Formu

Ders Adı BİLGİSAYAR AĞLARI VE İLETİŞİM Kod BOTE3033
Kredi 3 AKTS 4
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 2 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi ÖZGÜR YILMAZ
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bilgisayarlar arasında iletişimi sağlayan bilgisayar ağlarının ayrıntılı olarak verildiği bu derste; bilgisayar ağ topolojileri ve tipleri, OSI Modeli ve ağ protokolleri, ağ bağlantı cihazları aktif ve pasif cihazlar, LAN iletişim teknolojilerinin yanı sıra ağ işletim sistemleri, ağ üzerinde iletişimin sağlanması, ağ kurulumu ve yönetimi gibi konuların da ele alınması ile öğrencilerin ağ kurulumu becerilerinin geliştirilmesi ile laboratuarlarda ağ kurulumu yapabilmeleri amaçlanmaktadır.

İçerik

Bilgisayar ağlarının temelleri ve mimarisi, bilgisayar ağ topolojileri ve tipleri, OSI Modeli ve ağ protokolleri, ağ bağlantı cihazları aktif ve pasif cihazlar, LAN iletişim teknolojileri (802.X ailesi ve ethernet, token ring, FDDI), WAN iletişim teknolojileri (x25, DSL, ISDN, FR vb.), Ağ işletim sistemleri, Ağ üzerinde iletişimin sağlanması, ağ kurulumu ve yönetimi, ağ üzerinde verilen servisler ve hizmetleri becerilerinin kazandırıldığı ders içeriğine sahiptir.

Öğretim Yöntemleri

Anlatım, Soru-cevap, Problem çözme yöntemleri.

Kaynaklar

1. Bilgisayar Haberleşmesi ve Ağ Teknolojileri (3.Baskı) - Dr. Rifat ÇÖLKESEN & Prof. Dr. Bülent ÖRENCİK, Papatya Yayıncılık. 2. Bilgisayar Ağları (2001) - Doç. Dr. Nazife Baykal, Sas Bilişim Yayınları. 3. Bilgisayar Ağları, Dr. B. Demir Öner, 2003, Papatya Yayıncılık.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024