TÜRKÇE 2SÖZLÜ ANLATIM

İzlence Formu

Ders Adı TÜRKÇE 2SÖZLÜ ANLATIM Kod BOTE1010
Kredi 2 AKTS 2
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi BÜŞRA SÜRGİT
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Konuşma üzerine inşa olan öğretmenlik mesleğinde her türlü sözlü anlatım bilgisinin ve becerisinin gelişimine katkıda bulunmak. Öğretmen adaylarının gerek kendilerinde gerekse mesleki yaşamlarında konuşmayla ilgili karşılaşabilecekleri sorunları çözme yollarını öğrenmelerini sağlamak. Ana dilini doğru konuşmayı, anlatımını açık ve anlaşılır kılmayı, anlama becerisinin gelişmesini ve dinlediği konuşmacının hangi sözlü anlatım türünde konuştuğunu ve bu türün gereklerine göre nasıl bir tutum sergilenmesi gerektiğini öğretmek.

İçerik

Metin okuma teknikleri (sesli okuma, sessiz okuma, güdümlü okuma, eleştirel okuma vd); okunan metinleri, izlenen olay, film, tiyatro vb.yi sözlü olarak anlatma çalışmaları (özetleme, değerlendirme ve yorumlama); konuşma türleri II: (topluluk karşısında konuşma: bir olayı, anıyı anlatma; bir duyuruyu iletme; öykü, oyun, film anlatma; ders anlatma, konferans verme, söylev/nutuk, v.b.; tartışmalı toplantılarda yapılan konuşmalar: tartışma, münazara, açıkoturum, panel, forum, sempozyum, kurultay(kongre), seminer, çalıştay vb); konuşmada kullanılabilecek anlatım biçimleri (tartışmacı, açıklayıcı, betimleyici ve öyküleyici anlatım); konuşma örnekleri üzerinde çalışmalar, değişik konularda hazırlıklı konuşma yapma; konuşmalardaki dil ve anlatım yanlışlarını düzeltme.

Öğretim Yöntemleri

Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Örnek Olay

Kaynaklar

ERGİN, Muharrem (1983), Türk Dil Bilgisi, İstanbul, 407 s. BANGUOĞLU, Tahsin (1986), Türkçenin Grameri, TDK, Ankara, 2. Baskı, 628 s. GENCAN, Tahir Nejat (1979), Dilbilgisi, TDK, Ankara, 602 s. ÖZKAN, Mustafa -TÖREN, Hatice- ESİN, Osman (2006),Türk Dili,Filiz Kitabevi, İstanbul, 999 s. ÖZDEMİR, Emin (2000), Anlatım Sanatı-Kompozisyon, Remzi Kitabevi, İstanbul AKTAޞ, ޞerif-GÜNDÜZ,Osman (2001), Yazılı ve Sözlü Anlatım, Akçağ yay. Ankara AKBAYIR, Sıddık (2005), Dil ve Diksiyon, Akçağ yay. Ankara Türkçe Sözlük (2005), TDK, Ankara, 2244 s. İmla Kılavuzu (2005), TDK, Ankara, 505 s.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024