İŞLETİM SİSTEMLERİ VE UYGULAMALARI

İzlence Formu

Ders Adı İŞLETİM SİSTEMLERİ VE UYGULAMALARI Kod BOTE3025
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 2 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Arş. Gör. Dr. SİNAN HOPCAN
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

İşletim sisteminin, bilgisayarın açılışı esnasında hafızaya yüklenen ve yüklendikten sonra diğer yazılımların çalışması İşletim sisteminin, bilgisayarın açılışı esnasında hafızaya yüklenen ve yüklendikten sonra diğer yazılımların çalışması için temel görevleri yerine getiren bir yazılım olduğu düşünüldüğünde; bilişim uygulamaları açısından önemi görülmektedir. Öğrencilerin bilgisayarla bütün iletişimlerini sağlayan bu sistemi iyi bilmeleri ve etkili bir şekilde kullanmaları gerekmektedir. ޞu anda en fazla kullanılmakta olan bütün işletim sistemleri hakkında bilgi sahibi olmak ve orta düzeyde kullanıcı olabilecek konuma gelmektir.

İçerik

İşletim sistemi ile ilgili temel kavramlar ve tarihçe, işletim sistemlerinin temel görevleri ve sınıflandırılması, Von Neumann mimarisi ve işletim sisteminin yapısı, çekirdeği ve çalışma prensipleri, sanal bellek yönetim teknikleri, sistem hataları ve kilitlenmelerin sebepleri ve çözüm yolları. İşletim sistemleri arası farklılıklar (Windows, Linux, Unix, Mac OS), disk yönetimi ve hata tolerans sistemleri, işletim sisteminin kurulması ve yönetimsel komutlar, işletim sisteminin genel işleyişi ve masa üstü kavramları, kontrol menüleri ve programlar, dosya ve klasör işlemleri, kullanıcı ve grup işlemleri ve yönetimi, dosya ve yazıcı paylaştırılması, sistem performansının izlenmesi ve denetlenmesi, güvenlik, virüs, zararlı kod, vb. önlenmesi ve yedekleme işlemleri. Windows ve Linux işletim sistemlerinin kurulumu, kullanımı ve sistem yönetimleri.

Öğretim Yöntemleri

Sunu, anlatım, uygulama ve projeler

Kaynaklar

Pardus 2011, Atalay Keleştemur, Kodlab Yayın Dağıtım Linux Ağ Servisleri, Mustafa Başer, Pusula Yayıncılık Bilgisayar Uzmanlığı, M. Selçuk Karaca, Nobel Yayın Dağıtım Windows 7, Bilgehan Gürünlü, Kodlab Yayın Dağıtım

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024