EĞİTİMDE BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ I

İzlence Formu

Ders Adı EĞİTİMDE BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ I Kod BOTE1001
Kredi 4 AKTS 12
Z/S Zorunlu Teorik Saat 3
Uygulama Saat 2 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. HÜLYA ÇALIŞKAN
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu dersin amacı; Eğitim, bilgi teknolojisi ve bilgisayara giriş, bilgisayar, bilgisayar sistemleri, bileşenleri (işlemci, giriş-çıkış birimleri, bellek birimleri, çevre birimleri, işletim sistemleri), haberleşme ve bilgisayar ağları, internet erişimi, bilgisayarın gelişimi, öğretmen adayları için bilgisayar okuryazarlığı, kelime işlemci programlar, tablo ve çizelge, veri sunumu, bilgisayar etiği ve güvenlik konularında bilgi ve beceri kazandırmaktır.

İçerik

Bilgisayar sistemini oluşturan temel bileşenler: İşlemci, giriş-çıkış birimleri, depolama ve diğer çevre birimleri; İşletim sistemleri: İşletim sisteminde etkili biçimde çalışabilme, sistemi kişiselleştirme ve yönetme, Yardımcı yazılımların tanıtımı: Arşivleme programları, ses/görüntü oynatıcı programlar, ekran kayıt programları vb. Kelime işlemci programlar: Metin ve sayfa düzenleme, Tablo, resim ve grafiklerle çalışma, form, mektup ve etiket oluşturma. Menü ve araç çubuklarının özelleştirilmesi. Makrolar ve ileri düzey uygulamalar. Elektronik tablolama programları: Elektronik tablolar, rakamlar, sözcükler ve tarih gibi verilerle şablon oluşturma, grafik çizme, matematiksel, mantıksal ve metinsel işlemler yapma, makrolar, standart ve kullanıcı tanımlı fonksiyonlar. Veri sunum programları: Sunu oluşturma ve düzenleme. Ses, resim, müzik, film v.b nesneler ekleme. Animasyon ve özel efektler. Yayın tasarım programları: Bülten, broşür, kartpostal gibi tasarımlar; teknik diyagram ve çizim programları. Bilgisayar ve internette güvenlik; Bilgisayar ve Etik.

Öğretim Yöntemleri

Sunuş Yolu ile Öğretim, Düz Anlatım, Proje çalışması

Kaynaklar

Eğitimde Bilişim Teknolojileri; Tufan Aytaç; Asil Yayin DağitimBilgisayar Kullanımı ve İnternet, Şentürk, Erses, Balay, Ekin Yayınevi, 2. BaskıKişisel Bilgisayarlar, İletişim Yay, 1992, M. Arslantunalı ? İ. SavaşırBilgisayar Ansiklopedisi, Milliyet Yay, 1991,Uygulamalı Bilgisayar I ve II, Marmara Yay, Doç. Dr. Erkan IŞIÄIÇOKBilgisayar Feneri, Beta Yay, 1996, Rifat ÇölkesenEğitim Teknoloji Klavuzu, MEB Eğt. Araş. Geliş. Dairesi BaşkanlığıBilgisayar İşletim Sistemleri, Meteksan Yay, 1993, Prof. Dr. Ali SaatçiAçık Öğretim Fakültesi 4. Sınıf Bilgisayar Kitapları

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024