LİMAN İŞLETMELERİ YÖNETİMİ

İzlence Formu

Ders Adı LİMAN İŞLETMELERİ YÖNETİMİ Kod DUIM4045
Kredi 2 AKTS 3
Z/S Seçmeli Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi GÜLSÜM KORALTÜRK
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Liman işletmelerinin; limanların türlerine bağlı olarak yönetim şekillerinin yapısının bilinmesini ve alt birimlerin etkin olarak işletilmesini, planlanmasını ve yönetilmesini sağlamaktır.

İçerik

Liman işletmelerinin temel yönetim yapılanması. Liman idare ve işletme organizasyon şekilleri ve örnekleri. Liman işletmelerinin esasları. Liman yönetimlerinin etkileri. Dünya limanları idare ve organizasyon şekilleri. Ülkemizdeki limanlar ve yönetim biçimleri. Limanlardaki görevlerin dağılımı. Limanda görevli kamu kuruluşları. Serbest bölge limanlarının yapısı ve işletilmesi. Özel ve devlet kontrolündeki liman yönetimlerinin yapısı. Limanlarda terminal işletme, ambarlar, kontrol, rıhtımların organizasyonu, idaresi ve planlanması. Liman politikaları ve liman özelleştirmeleri.

Öğretim Yöntemleri

Konferans, Ödev.

Kaynaklar

Alderton P.M (1999): Port Management and Operations, LLP, London, ISBN 1-85978-614-6, Alderton P. M (1995): Sea Transport Operation and Economics, Thomas Reed Publications, London, ISBN 0 901281 63 8, London. Bird J (1971): Seaports and Seaport Terminals, Hutchinson University Library,London. Branch A. E (1998): Maritime Economics-Management and Marketing (3rd Ed), Stanley Thornes (Publishers) Ltd, Cheltenham U.K, 88-90. Goetz A.R and Rodrigue J-P (1999): Transport Terminals: New Perspectives, Journal of Transport Geography, Vol.7, 255-261.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024