ULAŞTIRMA SİSTEMLERİ

İzlence Formu

Ders Adı ULAŞTIRMA SİSTEMLERİ Kod DUIM4131
Kredi 2 AKTS 2
Z/S Seçmeli Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. GÖKHAN KARA
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Ulaştırma sistemlerinin kaotik doğasını anlatmak, farklı ulaştırma yöntemlerinin kullanılabilirliğini göstermek, ulaştırma sistemlerini teknik ve işletme karakteristikleri ile kavratmak, ulaştırma sistemlerinde optimum yatırım işletme büyüklüklerini saptamayı ve planlamayı öğretmek ve ulaştırma sistemlerinde ağ yapılanma şekillerini göstermektir.

İçerik

Taşımacılık kavramı ve boyutları. Taşımacılığın amacı ve talep ilişkisi. Taşıma modları (Şekilleri), Modlar arası rekabet. Taşıma ve yük açısından deniz yolu, hava yolu, demir yolu ulaştırma sistemleri. Intermodal Taşımacılık, Multimodal taşımacılık ve Kombine taşımacılık kavramları ve aralarındaki farklar. Taşıma terminallerinin doğası. Terminaller ve yerleşim. Hinterlant ve Forlant kavramı. Yerleşimde taşımanın önemi. Erişilebilirlik kavramı. Deniz ulaştırmasının diğer ulaştırma sistemleri ile ilişkisi. Taşımacılık ağlarının coğrafyası. Ağ şebekeleri sınıflandırması. Şebeke bilgi modelleri.

Öğretim Yöntemleri

Konferans, Ödev.

Kaynaklar

White,P. Public Transport (Its planning, management and operation) third edition, UCL Press. 1995 Daganzo, C.F., Fundamentals of Transportation and Traffic Operations Pergamon Press, 1997 Rodrigue J.P,Comtois C and SlackB(2007): The Geography of Transport Systems, Routledge,N.Y,284 s.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024