EKONOMİK COĞRAFYA

İzlence Formu

Ders Adı EKONOMİK COĞRAFYA Kod DUIM2015
Kredi 2 AKTS 3
Z/S Seçmeli Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi GÜLDEM ELMAS
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Ekonomik Coğrafya kavramı, ortaya çıkışı, gelişim süreci ve kapsamı, küreselleşme ve yarattığı mekansal farklılıklar, demografinin ekonomik faaliyetlerle ilişkisi kıyı bölgesi ekonomileri, ülkelerin gelişmişlik seviyeleri ve ticareti, dünyadaki önemli deniz yolları, boru hatları ve deniz ticaretine konu olan ekonomik ürünler, Türk Denizciliği ve günümüzdeki durumu vb. konularında bilgiler verilerek öğrencilere coğrafi bir bakış açısı kazandırmak hedeflenmektedir.

İçerik

Coğrafya bilimi prensipleri çerçevesinde mekansal fayda ve kullanım sağlayan insanın beşeri ve ekonomik faaliyetlerinin (Tarım, Turizm, Ulaşım, Yerleşme ve Nüfus, Ticaret, Sanayi vb.) neden-sonuç ilkeleri gözetilerek öğretimi, bununla birlikte ulaşım coğrafyası açısından kanallar, körfezler ve denizyollarının tanıtımı, Türkiye ve Dünya'da deniz ticareti ve bugünkü durumu, dünya üretim bölgeleri, enerji coğrafyası ve jeopolitik öğretimi yapılacak konulardır.

Öğretim Yöntemleri

Konferans, Ödev

Kaynaklar

Atalay, İ., 2004, Genel Beşeri ve Ekonomik Coğrafya, Ege Üniv.Basımevi, -İzmir,Türkiye. Tümertekin, E. 1978, Beşeri Coğrafyaya Giriş,İstanbul Üniversitesi Yayınları No. 2464, İstanbul, Türkiye Tümertekin E., Özgüç, N., 1995, Ekonomik Coğrafya, Çantay Basımevi, İstanbul, Türkiye

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024