YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI

İzlence Formu

Ders Adı YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI Kod DUIM4036
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Zorunlu Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. ESMA GÜL EMECEN KARA
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Yöneylem Araştırmasında temel kavramları, karar verme ortamları ve yaklaşımları ile modelleri ve çözüm algoritmalarını; Ulaştırma ve deniz işletme sistemlerinde problemlerin çözüm modellerini ve tekniklerini öğretmek, sınırlı kaynakların üretim alternatifleri arasında optimum dağıtımını sağlamak.

İçerik

Yöneylem Araştırmasında sistem, model, algoritma, model geliştirme ve optimum çözüm tanımları. Yöneylem Araştırmasında karar verme ortamları ve yaklaşımları ve tanımları. Ulaştırma ve deniz işletmeciliğinde sorunların çözüm modelleri ve teknikleri. Lineer programlama modeli, grafik ve simplex metodu, duyarlılık analizi. Primal ve dual problem ve model. Taşıma ve tahsis problemleri, modelleri. Nonlineer fonksiyonlarda optimum analitik çözüm yaklaşımları. Şebeke modelleri. Kuyruk kuramı ve servis hattı uygulamaları.

Öğretim Yöntemleri

Konferans, Ödev.

Kaynaklar

-Ders Notları -TAHA, H.A.,(1987), Operations Research An Introduction, Macmillan Publishing Company, New York. -WINSTON, W. L., (1987), Operations Research: Applications and Algorithms, PWS-KENT Publishing Company, Boston. -HALLAÇ, O., (2001), Kantitatif Karar Verme Teknikleri, Alfa Yayınları,İstanbul.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024