DENİZ METEOROLOJİSİ I

İzlence Formu

Ders Adı DENİZ METEOROLOJİSİ I Kod DUIM3097
Kredi 2 AKTS 3
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 1 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. GÖKHAN KARA
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Denizde atmosfer koşullarına bağlı olarak güvenli seyir koşullarının sağlanması için, atmosferde meydana gelen hava olaylarını anlamak, tahmin etmek ve tüm meteorolojik parametreleri öğrenerek, bunlara karşı önlem almak.

İçerik

Meteoroloji ile ilgili genel kavramlar, dünyanın hareketleri, atmosfer, ısı, sıcaklık ve meteorolojik aletler; su buharı, yoğunlaşma ve nem; sis, görüş uzaklığı ve bulutlar; yağış ve meteorlar; hava basıncı ve hava yoğunluğu; atmosferin genel dolaşımı, küresel rüzgar sistemleri ve yerel rüzgarlar; hava kütleleri, cepheler, siklon ve antisiklonlar; deniz yüzey hava durumu gözlemleri, gemi sinoptik kodları, semboller ve istasyon modeli, kodların işlenişi, harita analizi.

Öğretim Yöntemleri

Konferans, Ödev

Kaynaklar

Denizcilik Meteorolojisi, ÖNEY, S. ve YILMAZ, A., ISBN 975-93949-0-1, İstanbul, 2000. Reeds Maritime Meteorology, Maurice M. Cornish and Elaine Ives,ISBN 978-1-4081-1206-9, 3rd edition, 2009. Meteorology for Seafarers, C.R. BURGERS, R.N., F.R.Met.S., Brown, Son & Ferguson Ltd. Nautical Publisher, Glasgow,1988.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024