İŞLETMELERDE BİLGİSAYAR UYGULAMALARI

İzlence Formu

Ders Adı İŞLETMELERDE BİLGİSAYAR UYGULAMALARI Kod DUIM2006
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 2 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi SİBEL BAYAR
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Denizcilik işletmelerinde kullanılan Windows yazılımları ve hazır paket programları kullanabilmelerini ve MS Word ve MS Excel yazılımlarını temel özelliklerini anlamalarını ve kullanmaları sağlamaktır.

İçerik

Bilgisayarların İşletmecilikte Kullanımı Hakkında Temel Bilgiler. İşletme Bölümlerinin Bilgi Gereksinimi ve Diğer Bölümlerle İletişimi. Bilgisayarların Çalışma Düzenleri. Bir Yazım Programının Tanıtımı (WORD). Ekran Görünümünün Düzenlenmesi ve Ekran Ayarları. Dosya Kavramı. Düzeltme, Sayfa Düzeni, Marjlar, Yazı Karakteri ve Font Büyüklüğü Kavramları. Şablon, Başlık, Dipnot Kavramları, Şekil, Tablo, Resim Ekleme. Tablo Hazırlama. Çeşitli Programlar Arasında Yazı, Resim, Grafik ve Tablo Transferleri. Bilgi Saklama, işleme, Rapor ve Tablo Hazırlama, Grafik Çizme Konusunda bir Elektronik Tablolama (EXCEL) Paketinin Tanıtımı. Excel'de Metin, Sayı ve Formül Bilgilerinin Bilgisayara Girilişi. Basit İşlemlere İlişkin Örnekler. Veri tabanları. Hücre Kavramı. Tablolama Programında Çalışma sayfaları Kavramı, Yeni Sayfalar ekleme, Sayfa Silme ve Yeniden Adlandırma. Fonksiyon Kavramı, Basit Fonksiyonlara İlişkin Örnekler. Matematik, Zaman ve Tarih Fonksiyonlarına İlişkin Örnekler. Grafik Kavramı, Veri Dizilerinin Girilişi, Grafik Çizme, Grafik Çizmeye İlişkin Örnekler, Grafik Tiplerine İlişkin Açıklamalar, Grafik Üzerinde Düzeltmeler Yapılması, Grafiklerin Üç Boyutlu Hale Getirilmesi, Grafiklere İlişkin Çeşitli Elemanların Renk, Kalınlık ve Desenleri ile ilgili Değişiklikler Yapılması ve Grafiklerin Yorumlanması. Yazıcı Ayarları ve Yazıcıda Yazdırma.

Öğretim Yöntemleri

Konferans, Ödev, Uygulama, Bilgisayar

Kaynaklar

MS Office 2000 Pro, (İ. Karagülle, Z. Pala), Türkmen press, 2000. MS Office Yadımcı Kitapları. Öğretim Üyesi ders notları.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024