YERALTI JEOLOJİSİ

İzlence Formu

Ders Adı YERALTI JEOLOJİSİ Kod JEMU3034
Kredi 2 AKTS 4
Z/S Seçmeli Teorik Saat 1
Uygulama Saat 2 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. HAKAN HOŞGÖRMEZ
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Jeolojik birimlerin yeraltındaki yapısal, kalınlık, fasiyes vb. özelliklerinin ortaya konabilmesi için yeraltı haritalarının hazırlanması ve yorumlanması için gerekli temel kavramları ve yöntemleri öğrencilere aktarmaktır.

İçerik

Jeolojik birimlerin tanımı; kaya-stratigrafi; zaman stratigrafi; biyo-stratigrafi ve jeolojik zaman birimleri; Yeraltı veri kaynakları, Verilerin derlenmesi, kullanımı; Münhanileme kuralları; Çeşitli enine kesitlerin (yapı kesitleri, stratigrafi kesitleri, sütun kesitler, panel diyagramlar) tanımı, hazırlanması ve yorumu; Yapı haritalarının tanımı, hazırlanması ve yorumu, kıvrımlı ve faylı bölgelerdeki yapı haritaları; Kalınlık haritalarının tanımı, hazırlanması ve yorumu;Gömülme diyagramlarının tanımı, hazırlanması ve yorumu, kompaksiyon, tektonik gömülme ve paleobatimetrinin etkileri; Fasiyes haritalarının tanımı, hazırlanması ve yorumlanması, kalitatif ve kantitatif litofasiyes haritaları; oran, yüzde ve izolit haritaları; fasiyes haritaları yardımıyla çökelme ortamı yorumu; Paleoharitaların tanımı, hazırlanması ve yorumu, palinspastik haritalar, kurt-bakışı haritaları, paleojeoloji, paleocoğrafya, paleotopoğrafya haritaları.

Öğretim Yöntemleri

Sunuş Yolu ile Öğretim, Uygulama Yoluyla Öğretim, Düz Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap,

Kaynaklar

?Tearpock, D.J. and Bischke, R.E., 1991, Applied Subsurface Geological Mapping. Prentice Hall. ?Bischop, M.S., 1960, Subsurface Mapping. John Wiley & Sons Inc. ?Sonel, N., 1990, Petrol ve Yeraltı Jeolojisi, Ankara Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Jeoloji Mühendisliği Bölümü, Ankara.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024